Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

ΛΑΡΙΣΑ Βιοκεράλ.

Κρίνονται πολλά !

28 02 2010

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση ΒΙΟΚΕΡΑΛ, δημιουργούν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον, στο οποίο πολλά ερωτηματικά περιμένουν απαντήσεις, αλλά ταυτόχρονα κρίνονται η αξιοπιστία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ταυτόχρονα με το μέλλον των κατοίκων της περιοχής της Λάρισας.

Σε χρόνο ρεκόρ τοποθετήθηκε το Υπουργείο στην «δημοσιογραφική» πρόκληση του οικολογικού σήματος της βιομηχανίας. Μία «αποκάλυψη» (τα εισαγωγικά δεν μπαίνουν τυχαία), που όλως τυχαίως εμφανίστηκε σαν πρωτοσέλιδο στη εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», την ημέρα που η Λάρισα θα διάβαζε για την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου!

Τυχαίο;

Καθόλου θα έλεγα, όταν η «αποκάλυψη» δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη έρευνα για το τι είναι το σύστημα EMAS, τι σημαίνει στην πράξη η συγκεκριμένη πιστοποίηση και κυρίως χωρίς καμία αναφορά στους όρους που ακολουθούν την «περίφημη» πιστοποίηση!

Κατέδειξε απλά κατά την ταπεινή μου γνώμη την πλευρά εκείνη της δημοσιογραφίας που ηθελημένα ή άθελά της, μετατρέπεται σε συνήγορο ενός κατηγορούμενου επιχειρηματία!

Κατέδειξε ακόμα την αδυναμία του συγκεκριμένου Υπουργείου, να ελέγξει ακόμα το σύνολο των μηχανισμών που κινούνται ακόμα στον περίγυρό του, αλλά και την ευκολία με την οποία μια υπογραφή μπορεί να εκθέσει ένα πολιτικό πρόσωπο.

Αλλά έδειξε και γρήγορα αντανακλαστικά, με την έκδοση σε χρόνο ρεκόρ της παρακάτω ανακοίνωσης:

«Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στον προαύλιο χώρο της κεραμοποιίας TERRA Α.Ε. (ΒΙΟΚΕΡΑΛ) στη Λάρισα, στις 21 Φεβρουαρίου 2010, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) κινητοποιήθηκε άμεσα και προχώρησε στην εξέταση των εκθέσεων που υπήρχαν στα αρχεία της, και συγκεκριμένα της τελευταίας Έκθεσης Αυτοψίας, που πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2008.

Οι παραβιάσεις που είχαν διαπιστωθεί στην έκθεση αυτή αφορούσαν σε έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, πλημμελή παρακολούθηση αερίων εκπομπών, μη τήρηση οριακών τιμών αεριών εκπομπών, ελλείψεις στον περιβάλλοντα χώρο (δεντροφύτευση, ασφαλτόστρωση), και μη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών ελαιών.

Με τα δεδομένα αυτά, η νέα ηγεσίας της ΕΥΕΠ, προχώρησε στις 24/02/2010, στην έκδοση Πράξης Βεβαίωσης – Παράβασης, την οποία απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, καθώς και στις 25/02/2010, στην εισήγηση προστίμου ύψους 165.600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ενώ τα στοιχεία αυτά υπήρχαν από το 2008 στα αρχεία της Υπηρεσίας, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και η ηγεσία της ΕΥΕΠ είχαν αποσιωπήσει το γεγονός και δεν είχαν προχωρήσει ούτε σε πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, ούτε σε εισήγηση επιβολής προστίμου.

Επίσης, ουδέποτε ενημέρωσαν την αρμόδια επιτροπή που εγκρίνει την ένταξη στο σύστημα EMAS, με αποτέλεσμα την υπογραφή της σχετικής αίτησης καταχώρησης.

Υπό το φως των εξελίξεων η Επιτροπή EMAS θα προχωρήσει στην αναστολή της εγγραφής της εν λόγω δραστηριότητας στο σύστημα. Επίσης, θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι της καθυστέρησης μιας τόσο σοβαρής και επικίνδυνης για την δημόσια υγεία παράβασης.

Το Υπουργείο επεξεργάζεται, ήδη, νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση του pet kok, η οποία θα εξαγγελθεί άμεσα.»

Είναι μία πρώτη δικαίωση:

Όσων χρόνια φωνάζουν για την υπερβολική πολιτική υποστήριξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας από τον πρώην Υπουργό Γ. Σουφλιά.

Όσων προσπάθησαν και προσπαθούν να σταματήσουν την καύση πετ κόκ και λυματολάσπης, από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Όσων φωνάζουν για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στη γειτονική περιοχή.

Όσων φωνάζουν για την ανάγκη να υπάρξει υγιής επιχειρηματικός ανταγωνισμός.

Όσων πιστεύουν πραγματικά ότι αυτοί που καταστρέφουν το περιβάλλον δεν μπορεί να ζητούν και τα ρέστα!!!

Δεν τελειώνει όμως εδώ η ιστορία.

Όλα θα κριθούν από τη συνέπεια του Υπουργείου σε αυτά που ανακοίνωσε.

Από τη συνέπεια της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των βασικών στόχων της πολιτικής.

Από τον καταλογισμό των πολιτικών ευθυνών στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Από τις αποκαλύψεις της «προστατευτικής» πολιτικής του κ. Σουφλιά για τους πολιτικούς του φίλους.

Από την συνέπεια με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουν να διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζουν σε μια περιοχή , που δεν θα μοιράζει απλόχερα ρύπους, καρκίνο και θάνατο!

Ραούλης Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: