Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Περαιώστε και περάστε για… έλεγχο !






Γράφει ο Νεκτάριος Β. Νώτης

Είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάψευσης. Η κόκκινη γραμμή με το φορολογικό παρελθόν δεν τραβήχτηκε ποτέ τελικά μέσω της νέας περαίωσης. Δεν έχει εκπνεύσει καλά – καλά η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση και όσοι αποδέχθηκαν το σημείωμα και πλήρωσαν ήδη την προκαταβολή από το χαράτσι, υπόκεινται ήδη σε έλεγχο ! Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, και ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέχεια, είχαν μιλήσει για φορολογική αμνηστία σε όσους περαιώσουν. Πριν αλέκτωρ, όμως, λαλήσει τρις, οι έλεγχοι σε όλους τους υπαχθέντες άρχισαν ! Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται σε όσους έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου και παρά το γεγονός ότι η σχετική εγκύκλιος προβλέπει το ακριβώς αντίθετο ! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στην παράγραφο 13 του άρθρου 6, της εγκυκλίου 1147, που δίνει οδηγίες για τη διαδικασία της περαίωσης, προβλέπεται ότι:

«... εφόσον για περαιωθείσες χρήσεις εκκρεμούν αιτήματα επιστροφής φόρου εισοδήματος, η επιστροφή διενεργείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. βάσει των στοιχείων του οικείου φακέλου». Τι σημαίνει αυτό;

Έστω ότι φορολογούμενος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου για την περυσινή χρονιά – δηλαδή για τη δήλωση, που υπέβαλε φέτος. Αν προχωρήσει σε περαίωση, ρυθμίζει και τη χρήση του ημερολογιακού 2009 – οικονομικού έτους 2010 -, αυτή δηλαδή για την οποία περιμένει την επιστροφή. Μόλις, λοιπόν, πληρώσει την προκαταβολή 20%, μπορεί να εισπράξει αυτόματα την επιστροφή φόρου, χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Αυτά αναφέρονται στην εγκύκλιο. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που έχουν ήδη πληρώσει το 20% της προκαταβολής της περαίωσης και έχουν να πάρουν επιστροφή φόρου, πηγαίνουν στην εφορία τους για να λάβουν το ποσό. Αντί, όμως, χρημάτων, εισπράττουν την εξής απάντηση:

«Πρέπει να ελέγξουμε ξανά το φάκελό σας. Να επαληθεύσουμε ότι είναι σωστά τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης. Συνεπώς, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τώρα την επιστροφή.» !!!

Ήδη, εκατοντάδες τέτοια περιστατικά καταγράφονται και έχουν έρθει σε γνώση του Capitaltax σε πολλές εφορίες της Αττικής, όπως στη ΙΕ’ και την Κ’ Αθηνών και του Κορυδαλλού, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε Δ.Ο.Υ. σε όλη την Ελλάδα !

Η εικόνα της ασυνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, που ήδη υπάρχει στους φορολογούμενους κάθε φορά που ανακοινώνεται η «τελευταία» περαίωση και η «τελευταία ευκαιρία» για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, ενισχύεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο μέσω της πρακτικής του οικονομικού επιτελείου: Η αρχική δήλωση για «κόκκινη γραμμή με το φορολογικό παρελθόν» και οι διαρροές για «κάψιμο των βιβλίων» για όσους περαιώσουν, έδωσαν τη θέση τους στη συνέχεια σε απλή αναφορά στο νόμο για κλείσιμο των χρήσεων, που θα περαιωθούν, αλλά με δυνατότητα ελέγχου από τον προϊστάμενο της εφορίας, αν διαπιστωθεί στη συνέχεια – μετά την περαίωση – ότι υπάρχουν «ενοχοποιητικά» στοιχεία. Και, τώρα, παρακάμπτονται οι διατάξεις της εγκυκλίου και όσοι περαίωσαν, επανελέγχονται για να πάρουν την επιστροφή φόρου, που δικαιούνται !

ΚΑΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ «ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ» !

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμφανίστηκαν ξαφνικά και επιτήδειοι λογιστές, οι οποίοι – άκουσον, άκουσον – ζητούν από τους πελάτες τους αμοιβή για την περαίωση (!), στην οποία δεν έχουν καμία συμμετοχή, αφού το εκκαθαριστικό εκδίδεται από το ΚΕΠΥΟ και ο φορολογούμενος – αν το αποδεχθεί – απλά πληρώνει στην τράπεζα.

Πληροφορίες του Capitaltax αναφέρουν ότι μεγάλο λογιστικό γραφείο στη Γλυφάδα ζητά από τους πελάτες του, που θέλουν να περαιώσουν, καπέλο 100 ΕΥΡΩ ανά χρήση, για τη… βοήθειά του (;) στην υπαγωγή στη ρύθμιση!
santo-rinios

Δεν υπάρχουν σχόλια: