Τα χρέη παραλύουν το δήμο Λαρισαίων και δημιουργούν πρωτόγνωρα και ιδιαίτερα δυσμενή δεδομένα, ως προς την λειτουργία του κατά τα προσεχή έτη, καθώς, μόνο η αποτίμηση των υποχρεώσεών του προς τις τράπεζες, τον κατατάσσουν στους 20 πιο χρεωμένους της χώρας! Η εξέλιξη αυτή φέρνει, πλέον, πολύ κοντά το σενάρια της εποπτευόμενης λειτουργίας του καθώς θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει δημοσιονομικές συνταγές που θυμίζουν έντονα αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!
Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή ενός προγράμματος εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και των δημοτικών ενοτήτων της χώρας που θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που προβλέπεται και στο σχέδιο «Καλλικράτης».
Το σχέδιο αυτό, στο οποίο θα ενταχθούν οι 20 περισσότερο χρεωμένοι δήμοι της χώρας, θα περιλαμβάνει περιορισμό των λειτουργικών δαπανών μέσω συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα υποχρεούται να προχωρήσει ο εποπτευόμενος ΟΤΑ. Για παράδειγμα, μία από τις δεσμεύσεις που θα κληθούν να αναλάβουν όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι να παγώσουν για ένα χρονικό διάστημα (πιθανόν για χρόνια) τις προσλήψεις ή να περιορίσουν ακόμα και να εξαλείψουν εντελώς δαπάνες, όπως είναι π.χ. η διοργάνωση εκδηλώσεων κ.λ.π.
Οι πέντε πρώτοι δήμοι που θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα εξυγίανσης με υπουργική απόφαση, θα είναι ο Πειραιάς, η Ζάκυνθος, η Φυλή και οι δημοτικές ενότητες Νίκαιας (του νέου καλλικρατικού δήμου Νίκαιας – Ρέντη) και Αχαρνών. Το υπουργείο εκτιμά ότι τουλάχιστον 20 δήμοι θα χρειαστεί να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο δήμος Λάρισας καθώς σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται στην 18η θέση με χρέη 14.244.413 ευρώ. Μέσα στην εικοσάδα συναντάμε και άλλους δύο δήμους της Θεσσαλίας. Πρόκειται για τον δήμο Τρικκαίων που βρίσκεται στην 15η θέση, καθώς μόνο οι δανειακές του υποχρεώσεις φτάνουν τα 17.693.165 ευρώ και τον δήμος Καρδίτσας ο οποίος βρίσκεται στην 13η θέση με δανειακές υποχρεώσεις 18.533.122 ευρώ.
Η ένταξη στο πρόγραμμα Εξυγίανσης θα γίνεται είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Στην περίπτωση της υποχρεωτικής ένταξης, το υπουργείο Εσωτερικών θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ ποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις δαπάνες. Για παράδειγμα όσοι δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν ακόμα και τη μισθοδοσία θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα.
Στην δεύτερη περίπτωση, της προαιρετικής ένταξης, οι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εφόσον πληρούν τα κριτήρια, ώστε να θεωρούνται υπερχρεωμένοι. Φυσικά, η ένταξη στο πρόγραμμα περιλαμβάνει και δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.
Δύο θα είναι τα κριτήρια που θα καθορίζουν εάν ένας δήμος θα κρίνεται υπερχρεωμένος.
1. Αν οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις του δήμου (υποχρεώσεις σε τοκοχρεωλύσια) υπερβαίνουν το 20% των τακτικών του εσόδων, δηλαδή των Κεντρικών Αυτοτελών του Πόρων.
2. Αν το συνολικό χρέος υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό (το υπουργείο προσανατολίζεται να ορίσει αυτό το ποσοστό στο 80%) των ετήσιων εσόδων (συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών τελών).
Κεντρική υποχρέωση όλων των δήμων και δημοτικών ενοτήτων που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης είναι να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο για την έξοδό τους από το χρέος.
Όλα αυτά σημαίνουν δύσκολες μέρες για έναν ΟΤΑ όπως είναι ο Δήμος Λαρισαίων, οι συνολικές υποχρεώσεις του οποίου (σε προμηθευτές κ.λ.π.), ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά για την προοπτική της επιτήρησης, με ότι αυτό σημαίνει για τους δημότες, ο κ. Τζανακούλης προεκλογικά δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, υποσχόμενος ένα καλύτερο αύριο στο Δήμο για να ξανακερδίσει τις εκλογές…
πηγή: Κόσμος Λάρισα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου