Οι δύο φίλοι που « πρόδωσαν» τον Γιώργο
sotiras.blogspot.com
ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υπό τους ήχους μουσικής των 70s, και όχι μόνον, ο άλλοτε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου κ. Ν. Κοτζιάς γιόρτασε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ τα 60ά γενέθλιά του στο εστιατόριο «Κεντρικόν», το οποίο μετατράπηκε ειδικά για το γεγονός αυτό σε... ντίσκο με έντονα φωτορρυθμικά, αρκετά ντεσιμπέλ και άφθονα ποτά. Από
αυτή τη σημαδιακή προσωπική στιγμή τού άλλοτε «θεωρητικού» του ΚΚΕ και κατοπινού προέδρου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ)- Ανδρέας Παπανδρέου δεν έλειπε ο επιστήθιος φίλος και σύντροφός του από τα παλιά κ. Ευ. Παπαχρήστος , προσφάτως διαγραφείς από την ΚΟ του ΠαΣοΚ εξαιτίας της καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς, στις ΔΕΚΟ κτλ. Η κοινή πολιτική
μοίρα των δύο ανδρών, οι οποίοι από την αντιδικτατορική ΚΝΕ και το μεταπολιτευτικό ΚΚΕ βρέθηκαν στο πλευρό του προέδρου του ΠαΣοΚ συγκροτώντας σε κρίσιμες στιγμές της πορείας του προς την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία ένα δίδυμο ακραιφνών «παπανδρεϊκών», τους έχει τοποθετήσει στην αντίπερα όχθη των αντιμνημονιακών δυνάμεων να ασκούν ανελέητη κριτική σε επιλογές και χειρισμούς της κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι οι κκ. Κοτζιάς και Παπαχρήστος έχουν απολέσει σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο κάθε δυνατότητα επιρροής και πρόσβασης προς τον κ. Παπανδρέου, συνεχίζουν να αποτελούν ένα ιδιότυπο «σημείο αναφοράς» για κάποιους εντός ΠαΣοΚ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την αρχική έκπληξη πολλών βουλευτών για την πρόσφατη κίνηση του άλλοτε «πραιτωριανού» του κ. Παπανδρέου, κ. Παπαχρήστου, να διαφοροποιηθεί από την κομματική «γραμμή» ακολούθησε η σιωπηρή αν όχι επιβράβευσή του, τουλάχιστον έκφραση συμπάθειας και συντροφικής αλληλεγγύης προς το πρόσωπό του. Πολλοί είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές που του σφίγγουν με νόημα το χέρι όταν τον συναντούν στους διαδρόμους της Βουλής, λέγοντάς του έναν καλό λόγο. Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς, ακόμη και για εκείνους που διαφωνούν με τις απόψεις του, ο διαγραφείς βουλευτής «παραμένει ΠαΣοΚ». Οπως έλεγε μάλιστα κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγων, «η θέση του είναι στο ΠαΣοΚ και γρήγορα...». Αποδίδουν δε την απόφασή του στον «συναισθηματισμό» του, ενώ αρκετοί θυμούνται πως «όταν ο Γιώργος μετρούσε τους φίλους του μετά την εκλογική ήττα του 2007, ο Παπαχρήστος και ο Κοτζιάς ήταν δίπλα του έτοιμοι για όλα».
Τα «πρωτοπαλίκαρα» του Γιώργου
Ως «πρωτοπαλίκαρα» του κ. Παπανδρέου δούλεψαν σκληρά στην κούρσα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος ανάμεσα στον ίδιο και στον κ. Ευ. Βενιζέλο, με τον κ. Κοτζιά να «ανταμείβεται» αργότερα αναλαμβάνοντας την προεδρία του ΙΣΤΑΜΕ, του think tank του ΠαΣοΚ, από το οποίο παραιτήθηκε πέρυσι και αφού είχε αποκλείσει κάθε κυβερνητική εμπλοκή του. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν είναι συναισθηματικοί οι λόγοι της στάσης που επέλεξε ο κ. Παπαχρήστος, αλλά αμιγώς πολιτικοί, συμπλέοντας και αυτή τη φορά με τις θέσεις του στενού του φίλου κ. Κοτζιά (που ήταν ενήμερος, προφανώς, για την απόφασή του να καταψηφίσει, όπως πιστεύουν όσοι γνωρίζουν τη στενή σχέση τους), ο οποίος αρθρογραφεί συστηματικά βάλλοντας κατά των «μνημόνιων υπουργών», κατακεραυνώνοντας τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου και εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται με τα χέρια κάτω».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του κ. Παπαχρήστου, ο οποίος είχε φροντίσει να τις καταστήσει σαφείς προς τον κ. Παπανδρέου εδώ και καιρό. Οταν ετέθη το περασμένο καλοκαίρι θέμα πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, σε σύσκεψη ηπειρωτών βουλευτών υπό τον Πρωθυπουργό, ο νυν ανεξάρτητος βουλευτής Πρεβέζης τού είχε πει: «Πρόεδρε,ξέρεις ότι διαφωνώ με το μνημόνιο, αλλά το ψήφισα για να σου δώσω χρόνο. Αν πουληθεί η Δωδώνη, ακόμα και αν επιβάλεις κομματική πειθαρχία, εγώ θα καταψηφίσω».
Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ λίγο πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά είχε καλέσει τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου : «Να δεσμευθείς τώρα ότι θα πάρεις πίσω την τροπολογία που έλεγε ότι η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται για κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου και όχι ότι θα κυρώνεται από αυτήν» . Ο υπουργός απαντώντας τότε τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους βουλευτές που έθεσαν το θέμα τούς είχε ρωτήσει «αν είναι σίγουροι ότι θέλουν κάθε τρεις μήνες να περνά από τη Βουλή η επικαιροποίηση του μνημονίου» , υπενθυμίζοντάς τους ότι εκείνοι το είχαν ψηφίσει, εξουσιοδοτώντας τον ίδιο για τα περαιτέρω. Η επισήμανση αυτή έκανε έξαλλο τον κ. Παπαχρήστο, ο οποίος έβγαινε κάθε λίγο από την αίθουσα για να καπνίσει- τα άφιλτρα «Καρέλια Αγρινίου» είναι ένα από τα πάθη του, μαζί με τα μαθηματικά, τα οικονομικά, αλλά και το Ιnternet-, ενώ για πολλούς θεωρείται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του, με τα γνωστά επακόλουθα.
ΕΥ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Ο κ.Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρούΚαλλίμαχου Παπαχρήστου , βουλευτή του ΠαΣοΚ της περιόδου 1977-1981. Στα μαθητικά του χρόνια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση.Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ενώ αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μ. Βρετανίας και στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Αποχώρησε και εκείνος από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συγκυβέρνηση και από το 1999 ήταν συνεργάτης του ΥΠΕΞ και του κ. Παπανδρέου.
«Γεια σου, ρε Βαγγέλη!»
Ο κ. Παπαχρήστος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει τους άλλους δύο ανεξάρτητους βουλευτές κκ. Ι. Δημαρά και Β. Οικονόμου , διατηρώντας πάντοτε την πολύ καλή σχέση του με την τέταρτη διαγραφείσα κυρία Σοφία Σακοράφα. Ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ όπως εκτιμούν συνομιλητές του πιο πιθανόν είναι να τραβήξει «τη δική του περπατησιά», παραμένοντας «εντός, εκτός και επί τα αυτά» σε ό,τι αφορά το ΠαΣοΚ, εμμένοντας στις αντιμνημονιακές απόψεις του και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Σε όσους τον ρωτούν σχετικά απαντά με νόημα: «Εγώ ένας απλός βουλευτής της επαρχίας είμαι που λέει την άποψή του». Γίνεται μάλιστα έξαλλος με όσους του προσάπτουν ότι διαφώνησε επειδή δεν υπουργοποιήθηκε, προκρίνοντας την αντίθεσή του με το μνημόνιο και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
«Γεια σου, ρε Βαγγέλη! Να είσαι πάντα καλά!» του είπε σφίγγοντάς του «αγωνιστικά» το χέρι υφυπουργός της κυβέρνησης προσερχόμενος στο πάρτι γενεθλίων του κ. Κοτζιά. Οι παριστάμενοι ήταν πολλοί και ενδιαφέροντες. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος , ο πρώην υπουργός κ. Στ. Τζουμάκας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο πρώην υπουργός κ. Ι.Δραγασάκης κ.ά.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ
Ο κ. Κοτζιάς γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτική Φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Giessen της Γερμανίας.
Υπήρξε μέλος της μαθητικής οργάνωσης της Νεολαίας Λαμπράκη από το 1965 και ιδρυτικό μέλος της ΚΝΕ, ενώ καταδικάστηκε δις από στρατοδικείο στη διάρκεια της χούντας. Εγινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπήρξε υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής στην οποία θήτευσε και ο κ. Παπαχρήστος.Το 1989 αποχώρησε από το ΚΚΕ διαφωνώντας με τη συγκυβέρνηση Τζαννετάκη. Το 1993 μπήκε με διαγωνισμό στο ΥΠΕΞ ως εμπειρογνώμων και το 1996 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον κ. Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου