Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Πολύ αίμα





Αίμα και όλεθρος στη Γάζα

του Χάρη Μπότσαρη
Το αιματοκύλισμα στη Γάζα είναι συνέπεια της ανακωχής που έληξε στις 19 Δεκεμβρίου ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ και της αποτυχημένης πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με ευθύνη του ΟΗΕ και των μεγάλων δυνάμεων.
Παραστρατιωτικές ομάδες από τη Γάζα είχαν εξαπολύσει ρουκέτες εναντίον θέσεων στο Ν. Ισραήλ πριν από μέρες, προκαλώντας καταστροφές αλλά ελάχιστους τραυματισμούς και τον θάνατο ενός Ισραηλινού λίγες ώρες πριν.


Το Ισραήλ απάντησε σκορπώντας τον όλεθρο σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων 20 ετών, με επιδρομές αεροπλάνων και μαχητικών ελικοπτέρων που προκάλεσαν το θάνατο σε πάνω από 140 Παλαιστίνους και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων πολιτών.
Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα συνεχίσει με κλιμάκωση των επιδρομών «για να καταστραφούν οι εγκαταστάσεις των τρομοκρατών», αλλά κύριος στόχος είναι οι ηγέτες της Χαμάς.

Η Χαμάς απειλεί για εκδίκηση να εξαπολύσει «κόλαση» σε κάθε σημείο του Ισραήλ και απάντησε με ρουκέτες και όλμους, ενώ υπάρχουν φόβοι για επιθέσεις αυτοκτονίας με θύματα πολίτες σε αγορές και σε δρόμους.
Το Ισραήλ σφυροκόπησε και σημεία των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο όπου υπάρχουν εκατοτοντάδες τούνελ για προμήθειες όπλων και τροφίμων.

Η πείνα, η εξαθλίωση και η ασφυξία που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Γάζας δημιουργούν τα σημερινά αδιέξοδα και αναδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής που εφάρμοσαν ο ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον, το «κουαρτέτο» και οι διάφοροι μεσάζοντες για το Μεσανατολικό, όπως ο Τόνυ Μπλερ και άλλοι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας υπάρχουν μόνον 14 φούρνοι και το αλεύρι που διατίθεται δεν επαρκεί.
Η Ισραηλινή επίθεση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας στον Αραβικό κόσμο και ο επικεφαλής της Αραβικής Λίγκας, Αμρ Μουσά, κάλεσε επιγόντως σε σύνοδο τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών της περιοχής για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Διαδηλωτές στο Αμάν της Ιορδανίας περικύκλωσαν το αρχηγείο του ΟΗΕ κρατώντας σημαίες της Χαμάς και ο βασιλιάς Αμπντουλάχ απαίτησε την άμεση ματαίωση των επιδρομών που σκοτώνουν αθώους, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα περιέγραψε την επίθεση ως «εγκληματική επιχείρηση» που έρχεται να προστεθεί «στο ιστορικό των σφαγών που έχει προξενήσει το Ισραήλ».
πηγή: κουρδιστό πορτοκάλι
Διαδηλώσεις Παλαιστινίων προσφύγων έγιναν και στη Συρία.
Τα αιματηρά γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα αλλά και όσα ακολουθήσουν στη συνέχεια είχαν παρουσιαστεί από το protothema online στις 15 Δεκεμβρίου ως συνέπεια του τέλους της εξάμηνης ανακωχής που είχε εισηγηθεί η Αίγυπτος.

πηγή: κουρδιστό πορτοκάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια: