Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ή ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ;

ΚΑΤΩ ΤΑ ΛΙΓΔΙΑΡΙΚΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΥ...
... παπαγαλάκια του κάθε Αποστολόπουλου, Λιακουνάκου κλπ, κλπ.

Επειδή πολλές φορές η μισή αλήθεια είναι σαφώς μεγαλύτερο έγκλημα από το ψέμα, μου την έχει δώσει "ελαφρώς" η απίστευτη υποκρισία και σκόπιμη εξαπάτηση που επιχειρείται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ.

Αναφέρομαι στην ιστορία του "ιατρικού λάθους" και του θανάτου του Νίκου Κακαουνάκη.

Γιατρός δεν είμαι, συγγενείς ή φίλους γιατρούς στον Ευαγγελισμό δεν έχω. Άρα, ούτε μπορώ να κρίνω ούτε μπορώ να ξέρω αν έγινε "ιατρικό λάθος". Η καταγγελία από μόνη της δεν αρκεί για να πιστοποιηθεί έγκλημα και να καταδικαστεί κάποιος. Προηγείται η διερεύνηση και η εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.

Θα σας πω όμως τι ξέρω.

1) Ξέρω πχ ότι είναι παγκοσμίως παραδεκτό και αποδεκτό, και στις πλέον προηγμένες χώρες, ότι υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών στις εντατικές που θα προσβληθεί από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη με ότι αυτό συνεπάγεται.

2) Ξέρω καλά, δεν φαντάζεστε πόσο καλά, ότι πολλά ιατρικά λάθη αλλά και καταγγελίες για "ιατρικά λάθη" αλλά και μηνύσεις και αγωγές, έχουν γίνει πάρα πολλές σε βάρος ιδιωτικών κλινικών, ιδιωτικών μαιευτηρίων κλπ.

3) Ξέρω, αυτό το ξέρετε κι εσείς είμαι σίγουρος, ότι ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ σχεδόν δεν θα ακούσετε στα δελτία ειδήσεων των καναλιών τις καταγγελίες εναντίον αυτών των ιδιωτικών κλινικών. Κι αν κάποια φορά ακουστεί η καταγγελία ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να ακούσετε το ΟΝΟΜΑ της κλινικής. Πόσες φορές έχετε ακούσει το όνομα ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ τις τελευταίες μέρες;

4) Ξέρω επίσης ότι το ποσοστό νοσηλείας των σοβαρών περιστατικών ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές είναι 70% με 30% υπέρ των νοσοκομείων. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει και να συγκρίνει τα ποσοστά αποθεραπείας ή και θνησιμότητας ανάμεσα στα νοσοκομεία με τα βαριά περιστατικά και τις ιδιωτικές κλινικές με τα ελαφρύτερα και σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπλαγεί.

Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι με αφορμή τον θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη κλιμακώνεται και πάλι η προσπάθεια απαξίωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε όφελος του ιδιωτικού τομέα. Ενός συστήματος υγείας με πάμπολλα προβλήματα και ελλείψεις ασφαλώς, ιδιαίτερα μετά την πεντάχρονη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση.

Ενός δημόσιου συστήματος όμως που παραμένει, παρ’ όλα αυτά, μακράν καλύτερο επί της ουσίας παροχής υπηρεσιών υγείας από οποιοδήποτε ιδιωτική κλινική. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε τα στοιχεία και οι αριθμοί. (Από τον alzap )

Δεν υπάρχουν σχόλια: