Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Copyright Οδηγίες κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας

Copyright Οδηγίες κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας

Και όμως....γίνεται και με ένα συστημένο γράμμα
Πολλές φορές στο ευρύτερο περιβάλλον μας ακούμε ανθρώπους να μας εκμυστηρεύονται τις πνευματικές τους ανησυχίες. Να μας λέμε πως γράφουν στίχους ή σενάρια, πως ζωγραφίζουν και να μας αποδεικνύουν πως έχουν καλλιτεχνική φλέβα.
Αν κι εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ατόμων και έχετε το καλλιτεχνικό μικρόβιο μέσα σας κρυμμένο, εμείς έχουμε την υποχρέωση να σας παρουσιάζουμε τον τρόπο εκείνο με τον μπορείτε να κατοχυρώσετε νόμιμα την πνευματική σας ιδιοκτησία.
Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την νόμιμη απόκτηση πνευματικών δικαιωμάτων. ....

Για όσους από εσάς που έχετε μια πρώτη ιδέα για το τι εστί πνευματική κατοχύρωση, σας υπευθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία συνέβαινε μέσα από την Εθνική Βιβλιοθήκη στην οποία ο καθένας κατέθετε το έργο του καθαρογραμμένο. Παρόλα αυτά, επειδή η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχει πλέον άλλο αποθηκευτικό χώρο, απλούστευσε τον τρόπο κατοχύρωσης δικαιωμάτων.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η απόκτηση copyright γίνεται νομίμως ως εξής:

1. Τα έργα σας καλό θα είναι να είναι δακτυλογραφημένα σε Η/Υ και εκτυπωμένα εις διπλούν προκειμένου το ένα σετ να χρησιμοποιηθεί για την κατοχύρωση και το άλλο για προσωπική σας χρήση.
2. Μαζί με την δακτυλογράφηση του έργου σας, ετοιμάστε και εκτυπώστε επίσης ένα έγγραφο το οποίο θα έχει συνοδευτικό χαρακτήρα στο έργο σας και το οποίο θα παρουσιάζει συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του έργου σας. Σε αυτό μην ξεχάσετε να γράψετε σε ποιόν ανήκει το έργο (δηλαδή το όνομά σας αν είναι δικό σας) και φυσικά να το υπογράψετε.
3. Έργο και συνοδευτικό έγγραφο τα τοποθετείτε ίσια (ατσαλάκωτα) σε φάκελλο που να τα χωρά με άνεση και αυτόν τον φάκελλο τον κλείνετε. - Τώρα ολοκλήρώσαετε την προεργασία σας πρίν την ολοκλήρωση της πνευματικής κατοχύρωσης.

Στη συνέχεια ... Ο κλειστός φάκελλος που περιλαμβάνει το έργο προς κατοχύρωση, θα αποκτήσει το copyright με δυο απλούς τρόπους (έναν σχεδόν ανέξοδο και έναν στον οποίο θα χρειαστεί να δώσετε λίγα παραπάνω χρήματα) οι οποίοι όμως είναι το ίδιο νόμιμοι.

Ο σχεδόν ανέξοδος τρόπος είναι αυτός της κατάθεσης του φακέλλου στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως συστημένη επιστολή. Πάνω στον όμως, φάκελλο θα γράψετε σαν όνομα αποστολέα και παραλήπτη το όνομά σας και φυσικά την διεύθυνσή σας αναφέροντας σαν ένδειξη παραλήπτη "προς πνευματική κατοχύρωση ιδιοκτησίας".

Ο φάκελλος θα παραδοθεί στον ταχυδρομικό υπάλληλο, θα μπούν τα αναγκαία γραμματόσημα, εσείς θα παραλάβετε την απόδειξη αποστολής συστημένου την οποία δεν θα χάσετε ποτέ και θα περιμένετε απλά μερικές ημέρες μέχρι ο ταχυδρόμος της γειτονιάς σας θα σας χτυπήσει την πόρτα και θα σας ζητήσει να υπογράψετε την παραλαβή του φακέλλου σας στο οποίο θα έχει μπεί σφραγίδα ταχυδρομείου με την ημερομηνία επάνω να είναι η επίσημη ημερομηνία πνευματικής κατοχύρωσης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο φάκελλος θα παραμείνει μονίμως κλειστός.

Αν εσείς θέλετε να νιώσετε πιο εξασφαλισμένοι τώρα, μπορείτε το έργο σας να το καταθέσετε σε δικηγόρο ο οποίος μέσω δικής του πράξης θα σας δώσει ημερομηνία κατοχύρωσης, θα σας εξηγήσει πιο αναλυτικά την όλη διαδικασία, αλλά θα τον πληρώσετε αδρά!

Είτε με τον ένα , είτε με τον άλλο τρόπο είστε έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένοι πως το έργο σας ανήκει σε εσάς 100% . Αν βρεθεί όμως κάποιος που θα διεκδικεί το έργο σας τότε εσείς τον φάκελλο με το έργο σας θα τον ανοίξετε αποκλειστικά στη δικαστική αίθουσα όταν αυτό θα σας ζητηθεί ώστε να δικαιωθείτε.

Αυτή είναι η όλη διαδικασία! Το κατοχυρωμένο έργο σας καλό θα είναι πλέον να το φυλάξετε σε μέρος που κρατάτε το προσωπικό σας αρχείο, μακριά απο μάτια και χέρια τρίτων.

1 σχόλιο:

m.sparow είπε...

τι συμβαινει με την μεταπτυχιακή εργασία φοιτητή που διεκδικούν πνευματικά διακιώματα επιβλέποντες καθηγητές,χωρίς να έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία της, ενώ έχουν πιέσει με το έτσι θέλω -λογω θέσης εξουσίας-να βάλουν το όμομά τους στη δημοσίευσή της;