Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Καταδίκη 11 Δημ. Συμβούλων της Ξάνθης για παράβαση καθήκοντος.

Σε φυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν για παράβαση καθήκοντος 11 δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ξάνθης, κατά το 2007, από το Τριμελές Εφετείο Θράκης, σε πρώτο βαθμό

Οι, συνολικά, 30 σύμβουλοι διαφόρων περιόδων του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγορήθηκαν για την υπόθεση της μη ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος Ξανθίππη, που λειτουργεί σε δημοτικό ακίνητο και διώχθηκαν μετά από μηνυτήρια αναφορά του Μάριου Δραγουίδη, ανάμεσα σε αρκετές άλλες καταγγελίες του. Το δικαστήριο παρά την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων καταδίκασε τους 11 συμβούλους που είχαν ψηφίσει κατά της ανάκλησης της άδειας του καταστήματος σε συνεδρίαση του 2007, και οι οποίοι είναι:

Αγκόρτζας Απόστολος

Φωτιάδης Νίκος

Φιλίππους Φίλιππος

Φανουράκης Μανώλης

Κυριακίδης Αλεξανδρος

Ανταμπούφης Νίκος

Χρηστίδης Ιωάννης

Σερραίος Ευστράτιος

Παπαδόπουλος Νίκος

Μαλκότς Χασάν

Μπαντάκ Χουσεϊν

Για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα καταδικάστηκε ο εκμισθωτής του καταστήματος Μάκης Τοπαλίδης. Η υπόθεση ξεκινά από τις πολεοδομικές παραβάσεις που φέρει το κτίριο και χρονολογούνται από την περίοδο της δικτατορίας, όταν και ανεγέρθηκε, και το οποίο ο Δήμος μισθώνει σε ιδιώτη εδω και δεκαετίες.

Κίνδυνος να τεθούν σε αργία οι 6 εν ενεργεία.

Τον κίνδυνο να τεθούν σε προσωρινή αργία, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αντιμετωπίζουν οι 6 πρώτοι (εν ενεργεία) από τους καταδικασθέντες Δημοτικούς Συμβούλους, βάσει των προβλέψεων του «Καλλικράτη», όπου προβλέπεται η ποινή της αργίας ακόμη και για τις πρωτόδικες αποφάσεις συγκεκριμένων αδικημάτων, ανάμεσά τους και η παράβαση καθήκοντος.

Κάποιοι νομικοί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι σαφές, κάποιοι άλλοι εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες ενώ η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης, εξετάζει ήδη την υπόθεση, πριν αποφανθεί. Πάντως, η διατύπωση του Νόμου δίνει την ευχέρεια στον Ελεγκτή Νομιμότητας να κρίνει αν συντρέχουν λόγοι βαριάς αμέλειας ή δόλου, πριν θέσει σε αργία τους συμβούλους, γεγονός που καθιστά δύσκολη πολιτικά τη λήψη απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση προσωρινής αργίας, η θέση του Συμβούλου δεν πληρώνεται παρά μόνο σε περιπτώσεις οριστικής έκπτωσης από το αξίωμα.

Παράλληλα, λόγω και του κινδύνου παραγραφής, υπάρχει το ενδεχόμενο να προσδιοριστεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό αρκετά σύντομα και σε περίπτωση που αθωωθούν να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι εν ενεργεία Σύμβουλοι.

Τι είχε συμβεί στη συνεδρίαση

Υπέρ της ανάκλησης, σύμφωνα και με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, είχαν ψηφίσει στην επίμαχη συνεδρίαση οι 5 Σύμβουλοι της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» καιπου ήταν παρόντες καθώς επίσης οι Θ. Καλαϊτζής, Χ. Μούρκας και Γ. Παπασταματίου της πλειοψηφίας. Κατά της ανάκλησης οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης και οι 5 σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Απόντες ήταν αρκετοί σύμβουλοι ενώ έλειπαν την ώρα της ψηφοφορίας οι Μ. Τσέπελης και Χασάν Ογλού Φερτούν.

Συγκατηγορούμενοι, εκτός των 11 καταδικασθέντων, ήταν και οι σύμβουλοι διαφόρων περιόδων για το γεγονός ότι δύο φορές είχαν αναβάλει τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2002 μέχρι το 2007, οι οποίοι και αθωώθηκαν.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι είχε ψηφίσει να μην ανακαληθεί η άδεια εν γνώσει των συνεπειών, με βάση την πάγια αρχή της παράταξής του ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν είχαν εξαντλήσει τις διαδικασίες πριν ανακαλέσουν την άδεια.Δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο η παράταξη της δημοτικής αρχής, εν αναμονή της γνώμης που θα εκφράσει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Εφετείο στην Κομοτηνή καθώς ανάμεσα στους κατηγορούμενους υπήρχαν δικηγόροι (Θ.Καλαιτζής, Θ. Ξυνίδης) που ως γνωστόν δεν δικάζονται από άλλα δικαστήρια πλην Εφετείων.

XanthiPress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: