Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ξυνίδης: Ρόπαλο για τους "αντικομματικούς" αντάρτες, παράθυρο για "διαφοροποιημένες κοινωνικές τάσεις".

1256386044-10958 by xinidis

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ»

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

(δύο αποσπάσματα)


(α)

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Υπάρχουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κ. Ξυνίδη τα οποία σκέφτονται να είναι επικεφαλείς κάποιων συνδυασμών ως ανεξάρτητοι.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Άλλων κομμάτων.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ή άλλων κομμάτων. Γι΄ αυτούς θα πρέπει να περιμένουμε διαγραφή από το Εθνικό Συμβούλιο;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το Εθνικό Συμβούλιο δεν διαγράφει, διαγράφει η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, μετά από αίτημα ή παραπομπή, είτε μπορεί αυτεπάγγελτα εάν κρίνει ότι υπάρχουν συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο καταστατικό.

Νομίζω ότι η Επιτροπή επιλαμβάνεται σε πολύ πιο ελαφρές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα και σε κινήσεις ή δηλώσεις και πριν την ανακήρυξη ψηφοδελτίων, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μας, αντιστρατεύονται σε αυτή την κύρια πολιτική στόχευση όχι σε επιλογές, «δεν μου αρέσει αυτός, διαλέξατε κάποιον άλλον ,κι εγώ θέλω να κατέβω ανεξάρτητος και λοιπά».

Αλλά κυρίως στην αντίληψη την οποία θέλουμε να εκφράσουμε ως ΠΑΣΟΚ, για το τι είναι Αυτοδιοίκηση, πως την υπηρετούμε και πως εντάσσουμε και υποτάσσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, που στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κάτι που είναι λογικό να εμφανίζεται περισσότερο, τις εντάσσουμε και μέσα σε μια συλλογική απόφαση κι ένα συλλογικό καλό.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχουν όμως ονόματα που ακούγονται, για παράδειγμα ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος ότι συζητάμε τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ή άλλα σας στελέχη.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, να σας πω, είναι προφανές ότι όταν έχουμε υποψηφιότητες που υποστηρίζονται και προτείνονται μονομερώς από άλλα κόμματα, απέναντι σε επιλογές που έχει ή θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές, ότι εκεί έχουμε μία λειτουργία η οποία είναι ευθέως μετωπικά και συγκρουσιακά απέναντι στις επιλογές του Κινήματος, και βεβαίως αυτός που τις κάνει θα περιμένει και τις επιλογές του κόμματος, σε σχέση με την κομματική του ιδιότητα, είναι κάτι παραπάνω από προφανές αυτό.


(β)

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, αντάρτικα ψηφοδέλτια αν υπάρχουν, αν υπάρχουν δηλαδή υποψήφια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα κατεβούν με αντάρτικα ψηφοδέλτια, θα διαγραφούν, θα προσπαθήσετε να τα συνεταιριστείτε στο δεύτερο γύρο, τι ακριβώς θα γίνει;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η κάθε περίπτωση έχει την ιδιαιτερότητά της και την ιδιομορφία της και δεν μπορούμε συλλήβδην να τις αντιμετωπίζουμε όλες και αυτό ακριβώς κάνει και η Επιτροπή Καταστατικού και Δεοντολογίας όπου επιλαμβάνεται.

Είναι δηλαδή εντελώς διαφορετικό, το ότι ενδεχομένως και κεντρικά το ΠΑΣΟΚ να έχει άποψη στην επιλογή για τη στήριξη μιας υποψηφιότητας, στην κοινωνία να διαμορφωθεί διαφορετική κυρίαρχη τάση και να εκφραστεί σε ένα άλλο σχήμα στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν ιδεολογικά και πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Είναι διαφορετικό αυτό από την περίπτωση που περιγράψατε πριν, του να έρχεται δηλαδή ένα άλλο κόμμα να προτείνει ένα μέλος, να το βγάζει μπροστά, να αποδέχεται αυτό να κάνει έναν αγώνα πολιτικό, που στην ουσία αντιστρατεύεται σε αυτό το οποίο έρχεσαι εσύ να εκφράσεις, την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη νέα δομή και αρχιτεκτονική στο κράτος, και να βγαίνει εκ των πραγμάτων ευθέως και μετωπικά απέναντι στις επιλογές του κινήματος και να εκφράζεται και να καταφέρεται κατά αυτού.

Αυτές δεν είναι ίδιες περιπτώσεις, στη μία είναι προφανές ότι όταν το κόμμα παρατηρεί αυτές τις συμπεριφορές, μπορεί να κατανοήσει και εν πάση περιπτώσει, να μην επιληφθεί ή να επιληφθεί με έναν τρόπο ο οποίος δε θα οδηγεί σε στέρηση ή αναστολή της κομματικής ιδιότητας, ενώ στη δεύτερη είναι προφανές ότι εκεί κάτι πρέπει να κάνει διότι είναι ζήτημα αν θέλετε και αξιοπρέπειας και εικόνας ενός συγκροτημένου κινήματος προς τα έξω. Ακόμα δηλαδή και με πόνο ψυχής να το κάνουμε, οφείλουμε να το κάνουμε.


Σχόλιο: Το "ρόπαλο" φαίνεται σε τα όσα κοκκίνισα...

Το "παράθυρο" με τα όσα πρασίνισα...

Παρατήρηση:

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι αποσπασματικές παρουσιάσεις συνεντεύξεων, είναι πιθανό να οδηγούν σε παρερμηνεία ή παρεξήγηση, πατώντας τον σύνδεσμο μπορείτε να διαμορφώσετε άποψη διαβάζωντας όλη τη συνέντευξη.

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/a4a78bf2-0b38-45fa-b62b-e4331681ae73


Δεν υπάρχουν σχόλια: