Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Κορυδαλλός- 16χρονη πόλη: "χλεύασαν την ονομασία που δώσαμε, τώρα τρέμει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο...

Πολίτες έξω από τον "κύκλο".

Παραδοσιακά πρόσωπα, κατεστημένοι μηχανισμοί, " πολιτικές αυθεντίες" , καλοστημένες δημόσιες σχέσεις, μικρορουσφέτια, δημιουργία " εξαρτημένων ομάδων" , αρπακτικά και μισθοφόροι σε ρόλο αυθόρμητου υποστηρικτή...

Όλα αυτά συντηρούν εδώ και πολλά χρόνια τον κύκλο μέσα στον οποίο βρίσκεται και λειτουργεί η πόλη μας.
Είναι αλήθεια, ότι παρόμοια συμβαίνουν και αλλού!
Δεν είναι όμως αυτό επιχείρημα για να αποδεχτούμε ότι έτσι είναι και έτσι θα παραμείνουν τα πράγματα.
Αντίθετα, διατηρούμε την βαθιά πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Μόνο, που δεν μπορούν να τα αλλάξουν μικρές ομάδες, μικρά ρήγματα στο εσωτερικό του συστήματος. Ούτε φωτισμένες πρωτοπορίες υπάρχουν. Ούτε σε ταλαντούχους αρχηγούς πιστεύουμε εμείς. Τα πράγματα, μπορούν να τα αλλάξουν οι ελεύθεροι - αξιοπρεπείς πολίτες, αναλαμβάνωντας πρωτοβουλία και ευθύνη. Πολίτες απλοί, καθημερινοί. Πολίτες όμως που αποφάσισαν να κινηθούν έξω από αυτόν τον κύκλο.


Σε λίγες μέρες καταθέτουμε ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο για την πόλη.
Κατανοώντας απόλυτα, όλες τις εκφράσεις της δυσαρέσκειας και αποστροφής για την πολιτική, που -δικαίως- την συναντάμε αυτές τις μέρες στο δρόμο, υπενθυμίζουμε ότι είμαστε μια γνήσια αυτο-οργάνωση πολιτών. Μια αυτο-οργάνωση που τοποθετήθηκε εξαρχής έξω από τον κύκλο.

Όταν κατατίθενται προγράμματα στην κρίση μας, έχει σημασία να παρατηρούμε όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και την προέλευση. Όχι μόνο "τι λέει" το πρόγραμμα, αλλά "ποιός είναι αυτός που λέει" και πως το εγγυάται.

Δεν γνωρίζουμε, ειλικρινά, να υπάρχει φαινόμενο διατύπωσης διακήρυξης άλλης δημοτικής κίνησης, οπουδήποτε στη χώρα, στον κενό χρόνο που δημιουργείται 2,5 χρόνια πριν τις δημοτικές εκλογές.
Δεν γνωρίζουμε άλλη περίπτωση, όπου να προϋπήρξε η δράση των πολιτών και η συγκρότηση βασικών θέσεων, διακήρυξης και οργάνωσης, πριν από την ανάδειξη υποψηφίου Δημάρχου.

Χλεύασαν τότε την ονομασία που δώσαμε στην αυτο-οργάνωσή μας, που αιτιολογείται -και ειδικά- μέσα στην διακήρυξη με τον ακόλουθο τρόπο:

"...οι πόλεις «γερνάνε». Και αυτή, η γήρανση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα των πόλεων. Πως θα αντιμετωπίσουν τον κορεσμό, την κόπωση, τις σύγχρονες ασθένειες της κακής δόμησης, της κακής κυκλοφορίας, της κακής ισορροπίας με το περιβάλλον, της αλόγιστης παραγωγής σκουπιδιών, της έλλειψης χώρων ποιότητας και ψυχαγωγίας;
Και ακόμη: της γήρανσης των ηγεσιών στην πρακτική και τη φιλοσοφία και το κατέβασμα του πήχη στα επίπεδα του συμβιβασμού;
Η μεγάλη διαφορά ποιότητας, που ελπίζουμε να διαθέτει το τελικό μας πρόγραμμα από άλλες διαφορετικές ή σημαντικές αλλά ελλιπείς προσπάθειες του παρελθόντος, είναι ότι
Θα τολμήσουμε εκ νέου απόπειρα προσέγγισης για κάθε πλευρά της ζωής της πόλης. Από θέση ώριμης σκέψης και κρίσης, αλλά εφηβικής ορμής και οράματος..."

[Πηγή και συνέχεια: http://16xronipoli.blogspot.com/2010/09/blog-post_18.html]


Δεν υπάρχουν σχόλια: