Τα ιστολόγια (blogs) δεν υπάγονται στο νόμο περί ηλεκτρονικού τύπου. Αυτό έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με την υπ’ αριθ. 44/2008 σε δίκη που αφορούσε υπόθεση προσβολής της προσωπικότητας μέσω ιστολογίου.
Το δικαστήριο προχώρησε -για πρώτη φορά στα σύγχρονα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας- στον ορισμό για την έννοια και τη φύση των ιστολογίων, αναγνωρίζοντας την ελευθερία της έκφρασης που συνεπάγεται «η διαδραστική τους φύση και η συνδιαμόρφωση του περιεχομένου τους από τους αναγνώστες με την ανάρτηση σχολίων».
Επίσης αναγνώρισε ότι η ανωνυμία των ιστολόγων δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου "διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο" αλλά και την αναλογική εφαρμογή του νόμου περί Τύπου προκειμένου να καλυφθεί το "κενό νόμου”.
Με βάση την ίδια απόφαση, θεωρείται πως «μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας».
Τέλος το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρία που παρέχει τον διαδικτυακό χώρο δεν έχει ευθύνη για όσα δημοσιεύονται στα ιστολόγια την τεχνολογική πλατφόρμα των οποίων παρέχει στους χρήστες.
(πηγή: Korydallos.blogspot)
Με την ευκαιρία αυτής της αναδημοσίευσης, παρατηρώ ότι σε "σιωπητήριο" -με δική του θέληση-(?!) παραμένει ένας άλλος -κατά κάποιο τρόπο συντοπίτης του- blogger, που ακούμπάει συχνά θέματα διαφάνειας και "πολιτικής παραβατικότητας" με καυστικό λόγο. Εύχομαι να μην είναι λουκέτο αυτή η προσωρινή διακοπή.
Το blog μου, θα είναι πάντοτε στη διάθεση των ανθρώπων που με ανιδιοτέλεια συμμετέχουν. Ειδικότερα για θέματα διαφάνειας και θέματα αξιών.
Αναμένω και ελπίζω μια ολική επαναφορά του tenekedoupoli. Και θα βλέπω. Από δώ. Από πάνω. Και ότι βλέπω θα γράφω.
Σάββατο 30 Μαΐου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου