Σάββατο 31 Ιουλίου 2010
Έφυγε;
το πήρα απόφαση..............................................
Αύριο θα πλύνω τα ρούχα μου, θα τα σιδερώσω και θα σηκωθώ να φύγω. Μάλιστα, αυτό θα κάνω. Την κάνω γιά Πάρο ξανά.
Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Ιδεολογικές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η αθηναϊκή δημοκρατία μας έχει κληροδοτήσει ως κύριο πλούτο την αντίληψη της αυτοθέσμισης. Οτι οι θεσμοί είναι έργο των πολιτών και όχι των θεών ή κάποιων διαμεσολαβητών στο όνομα των θεών. Αυτή η παραδοχή συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι δικαιούνται και είναι ικανοί να αλλάζουν τους θεσμούς, αρκεί να διασφαλίζεται η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των υποθέσεων του δημόσιου χώρου. Θα μπορούσε κανείς να αξιολογήσει ότι το ΠΑΣΟΚ της εποχής που διεκδικούσε τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών, αλλά και της αυτοδιαχείρισης και του δημοκρατικού προγραμματισμού, έξεφραζε σε ένα βαθμό «την αθηναϊκή λογική». Οχι τόσο από τη σκοπιά της άμεσης δημοκρατίας, όσο από τη σκοπιά της όσο το δυνατό ισχυρότερης προσέλκυσης των πολιτών στις κοινές υποθέσεις, στη δημόσια σφαίρα αποφάσεων. Μια σημαντική κριτική στο πρότυπο της αθηναϊκής δημοκρατίας έγινε από τη σκοπιά του ανερχόμενου φιλελευθερισμού στον 18ο και 19ο αιώνα. Ο φιλελευθερισμός θεωρούσε ότι η αθηναϊκή δημοκρατία υπέρεβαλε στο ρόλο του κράτους και στην αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών στις υποθέσεις του. Οτι το ίδιο το θεμέλιο αυτής της αντίληψης, της συνεχώς διευρυνόμενης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, υπέσκαπτε τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Οτι προσδιόριζε τη δημοκρατία και την ελευθερία περισσότερο από τη σκοπιά του δικαιώματος της συμμετοχής στα κοινά και καθόλου από τη σκοπιά των ατομικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε αναφορά προς την ιδιωτική σφαίρα ζωής. Από μια σκοπιά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι διακηρυκτικά το ΠΑΣΟΚ της εποχής του εκσυγχρονισμού έξεφραζε μια τέτοια προσέγγιση. Ισως, μάλιστα, αυτή να αποτελούσε τη φιλοσοφική (έστω και ασυνείδητα) αιτιολόγηση ενός ισχυρού αντικρατισμού. Αυτός ο αντικρατισμός διαπερνούσε και τα σχήματα σκέψης πολλών που σήμερα κυβερνάνε τη χώρα, αν και στην εποχή της αντιπολίτευσης προβαλλόταν ισχυρά και το αίτημα της συμμετοχής.
Μια δεύτερη, διαφορετική, κριτική στην αθηναϊκή δημοκρατία στηριζόταν στο επιχείρημα ότι η άμεση δημοκρατία ήταν μια δημοκρατία του όχλου και μπορούσε να εξελιχθεί σε «δικτατορία της πλειοψηφίας». Στη βάση αυτής της κριτικής αναπτύχθηκε το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αλλά υιοθετήθηκαν και οι λεγόμενες μεικτές μορφές πολιτεύματος, όπως αυτές είχαν αναδειχτεί στη Σπάρτη και με διαφορετικό τρόπο στη Ρώμη. Μορφές πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν αργότερα σειρά ομοσπονδιακών συστημάτων, όπως αυτό των ΗΠΑ, αλλά και η εισαγωγή δύο θεσμών κοινοβουλίου, όπως η Βουλή και η Γερουσία.''
Από http://nosferatos.blogspot.com/2010/07/blog-post_4616.html
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010
Vera Kompalia (κατά του ΔΝΤ)
Vera Kobalia, η νέα υπουργός Οικονομίας της Γεωργίας... Από "καλλιτέχνης" striptease υπουργός Οικονομίας! Έτσι θα σωθούν από το ΔΝΤ!
και... είναι μόλις 28 ετών...
Άνοιξε ο δρόμος για την Τζούλια!
ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ
περιορισμένη χρήση χημικών। Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται συνάντηση των απεργών με την ηγεσία του υπουργείου. Εντός της ημέρας αναμένεται, πάντως, να επιδοθούν τα φύλλα πορείας στους ιδιοκτήτες και στους οδηγούς Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης και Βυτιοφόρων, μετά την πολιτική επιστράτευσή τους και την επίταξη των οχημάτων, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση επικαλείται σοβαρή διαταραχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας από την παρατεινόμενη απεργία και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω της έλλειψης επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών με καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.
http://fimotro.blogspot.com/2010/07/blog-post_6383.html
Κεραία άνευ αδείας εκσκαφών στο όρος Αιγάλεω;
Έχουν άδεια, η εκσκαφή και οι κατασκευές από οπλισμένο μπετόν στην κορυφή του όρος Αιγάλεω;;;
i) Η εσκαφή του βουνού έγινε νόμιμα με άδεια εσκαφής;
ii) Τα κτίρια από μπετό κατασκευάστηκαν νόμιμα με άδεια;
iii) Αν δεν υπάρχουν αυτές οι άδειες είναι δυνατόν να είναι νόμιμη η κεραία που εδράζει πάνω σε προηγούμενα και να λειτουργεί και να ρευματοδοτείται;
Από τις 6 Ιουλίου ζητήσαμε από την Νομαρχία Πειραιά του κ. ΜΙΧΑ και τον Δήμο Κορυδαλλού του κ. Κασιμάτη να μας πληροφορίσουν για τα τρία ανωτέρω συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά απάντηση δεν λαβαμε...
Εσκαφή 400τ.μ. στην κορυφή του όρους Αιγάλεω σε δασική έκταση και κτίρια από οπλισμένο μπετόν ζητούν απάντηση!!!
Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Εν δυο κάτω η γέφυρα!
Χαλκιδα
Δε θα ανοίγει η γέφυρα τον Αυγουστο σε καθημερινή βάση εξαιτίας έλλειψης προσωπικού! Ετσι οι τουρίστες δε θα απολαυσουν το θέαμα αλλά και το βασικότερο τα σκάφη θα παραμείνουν εγκλωβισμένα κατά τις ημέρες
2, 3, 6, 13, 14, 15, 20, 21, 30, 31 Αυγούστου!!! Για γέλια είμαστεΤρίτη 27 Ιουλίου 2010
Θέλω Πάρο ξανά
Είναι 4 μέρες τώρα που έχω γυρίσει και δεν μπορώ να συνέλθω. Με το που βγήκαμε από το πλοίο στον Πειραιά μ' έπιασε αυτή η τρομερή αηδία που νοιώθω γιά την πόλη. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν βγήκαμε από το φέρυ στην Σαλαμίνα. Τόση ασχήμια δεν την αντέχω. Και είμαι σε μία κατατονική κατάσταση έκτοτε. Θέλω Πάρο ξανά, οπωσδήποτε!
της ελληνιδας
οι δρόμοι του λιμανιού
Οι ταμπέλες με τις πύλες του λιμανιού διαλυμένες, το πεζοδρόμιο εξολοκλήρου κατελειμένο από τον σταθερό κάδο του Δήμου Πειραιά κι οι ταξιδιώτες και οδοιπόροι στα τρυφερά όλων τους...
korydallos.blog
"ΦΩΣ" ΓΙΑ 644 επιστήμονες
Για να δούμε… θα μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι και ποιες υπηρετούν «επιστημονικά» τους χρυσοπληρωμένους βολευτάδες;
Συνεχίζει να μας εξοργίζει ο πρόεδρος της Βουλής, με τις αποφάσεις του, που σαφέστατα αντιβαίνουν βάναυσα στο περί δικαίου αίσθημα της ισονομίας του λαού... και δεν υπολογίζει καμία λαϊκή αντίδραση όταν ενεργεί στο βόλεμα των βολευτών! ... καθώς επίσης και των διορισμένων από αυτούς.
Τελικά ο Πετσάλνικος βολεύει για τα καλά γιους, κόρες, συζύγους κι ανίψια βουλευτών, που είναι δήθεν “επιστημονικοί” συνεργάτες των μπαμπάδων, μαμάδων, θείων τους…
περισσότερα
Υπουργείο Οικονομικών : Προχωρεί σε αναθεώρηση του ΑΕΠ
Ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με στόχο την ένταξη μέρους της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία.
Τριετία έχει παρέλθει από την τελευταία αναπροσαρμογή των στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, χρονικό διάστημα πέραν του οποίου είθισται να γίνεται αναθεώρηση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών. Έτσι, το έτος βάσης υπολογισμού του ΑΕΠ θα πρέπει να αλλάξει από το 2000 στο 2005.
Αυτή τη φορά η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) με στόχο να αποφευχθούν τα γεγονότα της αναθεώρησης Αλογοσκούφη το 2006. Τότε το υπουργείο Οικονομικών είχε ισχυριστεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφθανε το 25,7%, αλλά η Εurostat ενέκρινε τελικά μόνο το 9,6%.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του φθινοπώρου και το αργότερο ως το τέλος του έτους. Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα νέα τεκμήρια και το «κίνημα» των αποδείξεων θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την ένταξη ενός τμήματος της παραοικονομίας στη νόμιμη οικονομία. Οι τομείς από τους οποίους προσδοκάται μεγαλύτερο ΑΕΠ είναι το χονδρικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι κατασκευές και κυρίως οι υπηρεσίες.
Τις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά θα χειριστεί ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, σε συνέχεια της συνεργασίας του με τη Εurostat για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΑΕΠ από τα στελέχη της Εurostat εντός του 2010, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει, και το ίδιο θα συμβεί με το χρέος, προσφέροντας στήριξη στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Στον τομέα του προϋπολογισμού η επίπτωση της αναθεώρησης του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ, ήτοι αντιστοιχεί σε μείωση του ελλείμματος κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Παρά ταύτα στο υπουργείο Οικονομικών είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των αστερίσκων στην έκθεση της Εurostat (της 22ας Απριλίου), που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 σε (14,1%) του ΑΕΠ και του χρέους σε (122,1%) του ΑΕΠ.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
Από την 1η Νοεμβρίου όλοι οι νόμοι και οι πράξεις στο διαδίκτυο
Με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης προς όλους τους δημόσιους φορείς, γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή και ξεκινάει διαδικασία υλοποίησης του Ν.3861/2020 για την «ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο – Πρόγραμμα Διαύγεια».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ.DOCΜε βάση την εγκύκλιο συνίσταται σε κάθε φορέα ή όργανο, που είναι υπόχρεο για τις σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Επίσης τονίζεται ότι η υποχρέωση ανάρτησης των νόμων και των κανονιστικών πράξεων στο Διαδίκτυο, στοχεύει “στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης”.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η υποχρέωση ανάρτησης στο Διαδίκτυο σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά το σύστημα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι η ανάρτηση πρέπει να γίνεται τάχιστα και πως η παράβαση της υποχρέωσης ανάρτησης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικός αριθμός πολιτών δεν είναι πλήρως εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, πρέπει η οργάνωση της ανάρτησης των πράξεων και αποφάσεων και η αναζήτηση των αποφάσεων να γίνεται με τρόπο απλό, κατανοητό και εν γένει φιλικό προς τους χρήστες. Ο πολίτης πρέπει να μπορεί να αναζητεί και να προσπελαύνει στις σχετικές πληροφορίες χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες και να γνωρίζει απαραίτητα τη δομή και τις αρμοδιότητες εκάστης υπηρεσίας», αναφέρεται, ενώ γίνεται λόγος και για την απαραίτητη προσβασιμότητα στους πολίτες με αναπηρία.
Υπόχρεοι για ανάρτηση στο Διαδίκτυο είναι ο Πρωθυπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο και τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα, που προβλέπονται στη νομοθεσία, οι Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς συμπεριλαμβανομένων και των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, τα όργανα διοίκησης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οι Ανεξάρτητες και ρυθμιστικές διοικητικές αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα όργανα διοίκησης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στον συγκεκριμένο νόμο και τα όργανα των φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ως φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα νοούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, καθώς και οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/05.
Για τις αναρτώμενες στο Διαδίκτυο πράξεις, που δεν προβλέπεται η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επισημαίνεται, στην εγκύκλιο, ότι η μη ανάρτησή τους συνεπάγεται αδυναμία εκτέλεσής τους.
Για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο πράξεων που περιλαμβάνουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σημειώνεται ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σχετική νομοθεσία για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ προστίθεται θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα κρατικά απόρρητα, οι κανόνες πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και εν γένει τα απόρρητα που προβλέπονται από το νόμο.
Ο νέος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί σε ό,τι αφορά τις πράξεις του Πρωθυπουργού, του Υπουργικού Συμβουλίου, των γραμματέων και Περιφερειών από την 1η Οκτωβρίου 2010, των οργάνων των ΝΠΔΔ, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ανεξάρτητων αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από την 1η Νοεμβρίου, ενώ για τους ΟΤΑ από τις 15 Μαρτίου του 2011.
Stefanos N. PapanotasΤΡΙΓΩΝΟΣΠΗΛΙΑ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Το όρος Αιγάλεω, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βουνά της Αττικής γης, που αγκαλιάζει ξεχασμένες λατρείες, παλιούς μύθους, αρχαία Ιερά, καθώς και σπήλαια. Αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ το 480 π. Χ ο Πέρσης Βασιλιάς Ξέρξης, παρακολούθησε από εκεί την συντριβή του στόλου του, στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η ονομασία του, στηρίζεται στους πρώτους κατοίκους που ήταν βοσκοί και έτσι με την σμίξη δύο λέξεων, όπου η μία ήταν η λέξη Αίγα που σημαίνει γίδα και η λέξη Λέως που αποτελεί αντέκταση της λέξης ‘λαός’, βγήκε το ουσιαστικό Αιγάλεω. Το μεγαλύτερο ύψος του βουνού φτάνει τα 468 μέτρα, ενώ τα πετρώματα του είναι κυρίως ασβεστολιθικά. Το όρος στα αρχαία χρόνια έως το κοντινό παρελθόν, ήταν καλυμμένο από πυκνό δάσος. Όμως οι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στους γύρω πρόποδες του βουνού και κυρίως των περιοχών του Δήμου Κορυδαλλού, Κερατσινίου και Περάματος, κατά την διάρκεια του βαρύ χειμώνα το 1941, υλοτόμησαν ολόκληρη την νότια πλευρά του βουνού. Την καταστροφή ολοκλήρωσαν οι μάντρες από παλιοσίδερα που εδρεύουν στην περιοχή του Σχιστού, καθώς και οι άδειες που δόθηκαν σε λατομεία, με αποτέλεσμα να κατεδαφίσουν μεγάλο μέρος του όρους. Ωστόσο, πέρα όλων των άλλων, υπάρχει και το παράνομο κυνήγι που ορισμένοι συνεχίζουν, παρά την απαγόρευση του, προσπαθώντας έτσι να αφανίσουν και τα τελευταία ίχνη πανίδας που έχουν απομείνει. Ο επισκέπτης του βουνού, θα συναντήσει μέρος της που αποτελείται από μικρούς σκαντζόχοιρους, πέρδικες, αλεπούδες, καθώς και ερπετά.
Η ΤΡΙΓΩΝΟΣΠΗΛΙΑ
Στην αγκαλιά λοιπόν αυτού του φυσικού θαύματος, εδρεύει και το μικρό σπήλαιο όπου φίλος και συνεργάτης μας ονόμασε τριγωνοσπηλιά, χάριν στο σχήμα που έχει η είσοδος του σπηλαίου. Η τριγωνοσπηλιά, αποτελεί ένα μικρό φυσικό άνοιγμα που ήρθε στο φως ύστερα από τις διαδικασίες που έπραξε παρακείμενο λατομείο. Το βάθος του, είναι περίπου δυόμιση μέτρα, ενώ το πλάτος του φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Παραπλεύρως της εισόδου, αν ο επισκέπτης σταθεί μπροστά στην είσοδο και στρέψει το βλέμμα του αριστερά, τότε θα διακρίνει έναν παράξενο σχηματισμό που μοιάζει με ανθρώπινο προφίλ. Εντός της, δεν φιλοξενεί σταλαγμιτικό υλικό, αλλά το ασβεστολιθικό πέτρωμα, έχει δημιουργήσει από την ροή των νερών έναν σχηματισμό που μοιάζει με θαλασσινή αχιβάδα. Στο βάθος του, υπάρχει ένας μικρός ορθογώνιος βράχος που είναι όμοιος με μικρό σκαμνί και αν ο επισκέπτης σταθεί εκεί με το βλέμμα προς τα έξω, μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα. Το σπήλαιο, μπορεί να μην έχει ιστορική αξία όπως έχουν κάποια άλλα σπήλαια στο όρος, ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αξία του είναι αξιόλογη από φυσικής άποψης.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ.
Υποσημείωση: Το θέμα πρωτοαναφέρεται σε πανελλήνια αποκλειστικότητα, από τον Γρηγόρη Τσουκαλά και την Εnterstar.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…. ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ
Κυριακή 25 Ιουλίου 2010
Ο κ. Αλαβάνος πάει για περιφερειάρχης Αττικής
«Ισχυρές Τράπεζες» και παραδομένη κυβερνητική πολιτική
Οι ιδιωτικές τράπεζες, εξαιτίας εσφαλμένων επιλογών, διεύρυναν το παθητικό της χώρας και συνέβαλαν στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα. Ενώ μας οδήγησαν στην κρίση, είναι οι μόνοι που δεν πληρώνουν. Μάλιστα όλα δείχνουν ότι στο τέλος θα βγάλουν υπέρμετρα κέρδη, χάρη στις επιλογές ΔΝΤ, ΕΕ και κυβέρνησης.
Το δημόσιο πληρώνει τους τραπεζίτες για να το αγοράσουν!
Εάν το Ελληνικό δημόσιο έχει προβλήματα ποιότητας και είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικό, οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες έχουν αποτύχει κατά πολύ περισσότερο. Οι Έλληνες τραπεζίτες δεν έχουν να επιδείξουν κάποια μεγάλη και άξια λόγου επιτυχία, εκτός ορισμένων κινήσεων της Εθνικής τράπεζας, όταν λειτουργούσε ως δημόσιο ίδρυμα.Το ελληνικό δημόσιο τόσο επί κυβέρνησης Κ.Καραμανλή, όσο και σήμερα έδωσε δάνεια και εγγυήσεις υπέρ των ελληνικών τραπεζών που φτάνουν κατά υπολογισμούς τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ.Ταυτόχρονα, από την άλλη, η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σήμερα, περίπου, στα 19 δισεκατομμύρια Με άλλα λόγια οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες έχουν πάρει από το ελληνικό δημόσιο βοήθεια υπερδιπλάσιας της αξίας τους. Επιπλέον, οι δημόσιες τράπεζες, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δανείζουν συχνά βραχυπρόθεσμα τις ιδιωτικές, προκειμένου να καλύψουν προβλήματα άμεσης ρευστότητας. Το εξωφρενικό είναι ότι μας λένε ότι με τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτά θα αγοράσουν οι αποτυχημένοι ιδιώτες τραπεζίτες εύρωστες δημόσιες τράπεζες, όπως είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δεν μας λένε, όμως, για πιο λοιπόν λόγο θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η πώληση των δημόσιων τραπεζών σε έναν από τους αποτυχημένους ιδιώτες τραπεζίτες θα κάνει καλό στην Ελληνική Οικονομία;Οι ιδιωτικές τράπεζες διασφάλισαν εν μέσω κρίσης τα μέγιστα δυνατά κέρδη χάρη στη δυνατότητα που απέκτησαν να δανείζονται με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο μεταξύ 5% και 7%. Κανείς δε δεν μας εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές ώστε να δανειζόταν και το ελληνικό δημόσιο από την ΕΚΤ απευθείας, με αυτό το χαμηλό επιτόκιο. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες αιτίες και φορείς της κρίσης κάνουν κέρδη εν μέσω κρίσης αξιοποιώντας την κρίση για την οποία είναι συνυπεύθυνες.Το νέο επιχείρημα που ακούγεται για την παράδοση του δημοσίου σε 5 οικογένειες είναι η ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεγάλη ανταγωνιστική τράπεζα. Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι. Το ερώτημα που αμέσως προκύπτει είναι γιατί αυτή η «μεγάλη ανταγωνιστική τράπεζα» θα είναι πιο ανταγωνιστική αν είναι ιδιωτική και όχι δημόσια; Επειδή οι Έλληνες τραπεζίτες ταΐζουν καλά κάποιους που επιζούν χάρη στα δάνεια; Η επειδή είναι πιο εύκολο να επηρεάσουν οι ιδιώτες τραπεζίτες αντιλήψεις, κριτήρια και επιλογές δημόσιων επιτελείων από ότι είναι σε θέση να κάνει η Πολιτική επί των ιδιωτών; Διότι κανείς δεν μας εξήγησε για πιο λόγο η πρόταση Σάλα απαιτεί το κράτος να πειθαρχήσει άμεσα στα κελεύσματά του, ενώ οι προτάσεις του Προέδρου της Αγροτικής που προωθούν την υλοποίηση των υποσχέσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού θεωρούνται άνευ αξίας και δεν εξετάζονται;
Τι έλεγε ο Πρωθυπουργός πριν μερικούς μήνες
Ο πρωθυπουργός με πειστικότητα υποστήριζε την ορθή κατά τη γνώμη μου θέση ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο και ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα ώστε να μπορέσει να ξεμπλοκάρει το πάγωμα της αγοράς και να αποτελέσει μοχλό στήριξη της ανάπτυξης. Σίγουρα μια τέτοια ανασυγκρότηση δεν μπορεί να περνά από την φτηνή μεταβίβαση (ίσως ορθότερα ξεπούλημα) των δημόσιων τραπεζών σε αποτυχημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, όπως σωστά έλεγε ο πρωθυπουργός κατά το παρελθόν, η χώρα έχει ανάγκη από έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα που θα είναι σε θέση και θα έχει τη θέληση να πρωτοστατεί στην αναπτυξιακή πολιτική. Στην στήριξη επενδύσεων σε νέους τομείς υψηλής τεχνολογίας και παραγωγικότητας και κατά προέκταση εξειδικευμένης εργασίας και υψηλών μισθών. Στην υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, ακόμα και αν είναι υψηλού ρίσκου. Καθώς και στη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά με κριτήριο το δημόσιο όφελος. Όλα αυτά απαιτούν, όμως, έναν δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.Δεν θέλω να σκέφτομαι τον πρωθυπουργό ως οπαδό της πώλησης δημόσιου πλούτου σε μια στιγμή που αυτός είναι απαξιωμένος. Όπως μου θύμισε φίλος δημοσιογράφος, το 2006 πωλήθηκε μερίδιο της Αγροτικής έναντι ποσού 328 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα κάποιοι προτείνουν να αγοράσουν ένα άλλο μερίδιο με 370 εκατομμύρια (που είναι και δανεικά από το δημόσιο, δηλαδή από τους μισθούς και τις συντάξεις που μας κόψανε). Μόνο που το 2006 το τίμημα αφορούσε ένα πακέτο 7%, ενώ σήμερα το 77%!Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Στο ίδιο το μνημόνιο η αξία της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στις δύο αυτές τράπεζες εκτιμάται στα 1,794 δισεκατομμύρια (πίνακας 12 μνημονίου), δηλαδή, σχεδόν 5 (ναι! Πέντε!) φορές παραπάνω εκείνης της προσφοράς. Εάν μου πει κάποιος ότι αυτό αφορά τις τιμές του Ιανουαρίου η απάντησή μου είναι διττή. Πρώτον, αυτό δείχνει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή πώλησης και δεύτερον γεννιέται το ερώτημα πώς είναι δυνατό να μην είναι σε αυτό το σημείο ο νόμος του μνημονίου δεσμευτικός αλλά αντίθετα για κάθε αντιλαϊκό μέτρο να αποτελεί ευαγγέλιο για κάποιους στην κυβέρνηση;
Η αξιωματική αντιπολίτευση συμπλέει
Έκανε λάθος, μεγάλο λάθος, η ΝΔ που εγκατέλειψε την πολιτική της «λαϊκής δεξιάς» για να προστρέξει να στηρίξει τα νεοφιλελεύθερα σχέδια δημιουργίας μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών μέσα από το ξεπούλημα των δημόσιων. Το οικονομικό πρόγραμμα που έχει εξαγγέλλει απαιτεί την παρουσία ισχυρού δημόσιου χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να υλοποιηθεί. Με αυτό το λάθος της, όχι μόνο έδειξε ότι δεν έχει, ακόμα τουλάχιστον, πραγματική σαφήνεια στα κριτήρια συγκρότησης της οικονομικής πολιτικής πρότασής της, αλλά υπογράμμισε ότι οι διαφορές της με την σημερινή κυβέρνηση δεν είναι διαφορές ουσίας, ούτε καν συμφερόντων, αλλά περισσότερο διαχείρισης.Ο Α.Σαμαράς πρότεινε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο κύριος μοχλός αυτού του προγράμματος. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη είναι ένα μείγμα τριών εργαλείων, κράτος, αγορά, τράπεζες, και όχι μόνο τράπεζες. Μεγάλο ρόλο παίζει, επιπλέον, το γεγονός ότι η ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα από την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε μια χώρα, την ποιότητα της οργάνωσης της οικονομίας και των μονάδων της, της κρατικής αποτελεσματικότητας και την ποιότητα συν ειδίκευση της εργασίας. Όταν, όμως, η κοινωνία νιώθει ότι υπάρχει αδικία, πολύ αδικία και ότι κάποιοι αγοράζουν φτηνά σε βάρος της, τότε η οικονομία όσες μεταρρυθμίσεις και αν γίνουν δεν πρόκειται να κινηθεί. Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης είναι ο άνθρωπος και αυτόν δυστυχώς κάποιοι θέλουν να τον σακατέψουν ψυχολογικά συναισθηματικά, πέραν των αρνητικών οικονομικών μέτρων.
Ποιόν εξυπηρετεί η Κυβερνητική πολιτική;
Μετά από τρία χρόνια διεθνής κρίσης όλες οι χώρες έχουν προβλέψει σειρά ρυθμίσεων του τραπεζικού συστήματος ώστε αυτό να μην οδηγηθεί εκ νέου σε κρίση και ανάγκη κρατικής στήριξης. Ερώτηση πρώτη: Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα ανάλογο μέτρο; Όλες οι ρυθμίσεις προβλέπουν αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και διασφάλιση της ρευστότητά τους. Ερώτηση δεύτερη: Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν υπήρξαν ανάλογα μέτρα, ενώ, αντιθέτως, καλείται το κράτος να χαρίσει δημόσια τράπεζα, όπως είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με στόχο να αποκτήσουν ιδιωτικές τράπεζες ρευστότητα και να μην βάλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ούτε ένα σεντς για τις δικές τους τράπεζες, αλλά αντίθετα να βγάλουν κέρδη από την λεηλασία του δημοσίου; Όλες οι χώρες ενίσχυσαν τον δημόσιο τραπεζικό πυλώνα. Η κυβέρνηση προτίθεται να τον διαλύσει. Ερώτηση τρίτη: μετά το τέλος της κρίσης σε ποια τράπεζα θα στηρίξει η κυβέρνηση τα σχέδια ανάπτυξης της χώρας; Ή θα βγάλουν οι τραπεζίτες και από αυτά υπερκέρδη;Η συντηρητικότατη ουγγρική κυβέρνηση αρνείται να περιορίσει τους μισθούς και αντ’ αυτού επέβαλε 0,45% φόρους επί του κύκλου εργασιών (και όχι επί των κερδών) των τραπεζών! Ερώτηση τέταρτη: η κυβέρνηση της Ελλάδας που θέλει να λέγεται προοδευτική γιατί δεν τόλμησε ούτε καν να σκεφτεί κάτι τέτοιο;Μήπως, ερώτηση πέμπτη, όλα τα μέτρα της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα, υπό το ιδεολόγημα των ισχυρών τραπεζών, δεν αποσκοπούν παρά να βγουν από την κρίση οι τραπεζίτες ενισχυμένοι χωρίς να έχουν βάλει οι ίδιοι ούτε ένα σεντς;Mήπως τότε, ερώτηση έκτη δεν έχω άδικο που λέω ότι κάποιοι στην κυβέρνηση είναι στην υπηρεσία των τραπεζιτών; Ότι χειρότερο και από τυχόν ιδιωτικοποίηση των δημόσιων τραπεζών, είναι η τυχόν ιδιοποίηση ορισμένων του οικονομικού επιτελείου από τους τραπεζίτες;