Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Χειροπέδες σε οφειλέτες από 1η ΑυγούστουΣτη φυλακή κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι χρωστάνε στην εφορία. Αυτόφωρο για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ. Άμεσα ειδοποιητήρια στους οφειλέτες. Ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν τον έλεγχο

Κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες, για την επιβολή ποινών φυλάκισης σε όσους οφειλέτες χρωστούν από 5.000 ευρώ και πάνω στην εφορία.

Οι πληροφορίες για αυστηρές ποινές σε οφειλέτες, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία είχαν προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε εγκύκλιο στις εφορίες να ειδοποιήσουν άμεσα - με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον πρόσφορο τρόπo - τους οφειλέτες του δημοσίου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Από 1 Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Γι' αυτό το λόγο, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήμα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες προβλέπει την εξόφληση του χρέους τους προς το δημόσιο μέχρι και σε 36 δόσεις.

Τι θα ισχύει από τον Αύγουστο

Με βάση τη νομοθεσία από 1 Αυγούστου 2011 το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα αν επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

* Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.

* Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

* Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρίες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν αρχικά από 10.000 μεγαλοφειλέτες.

247

Δεν υπάρχουν σχόλια: