Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Απρόβλεπτες δαπάνες του Υπουργείου Υποδομών.

Στις 15 Μαρτίου του 2011 συνεδρίασε το 4ο τμήμα του ελεγκτικού συνεδρίου επειδή είχε προκύψει μια διαφωνία μεταξύ του εκπροσώπου του ανώτατου δικαστηρίου για τον έλεγχο της νομιμότητας των δαπανών (Το ελεγκτικό) με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του υπουργείου υποδομών μεταφορών και δικτύων.

Πηγή αναδημοσίευσης: protagon.gr "Ευτυχώς μας πήρανε χαμπάρι"

(Τέλλογλου)

Η διαφωνία αφορούσε αν θα έπρεπε να πληρωθούν ποσά συνολικού ύψους 7.800 ευρώ (δύο εντάλματα) στις εφημερίδες ΚΕΝΤΡΙ της Μακεδονίας και Παρασκήνιο. Η επίτροπος του Ελεγκτικού υποστήριζε ότι το ποσόν ήταν μέρος ενός ποσού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε το ετήσιο πρόγραμμα δημοσιότητας των δραστηριοτήτων του υπουργείου και άρα θα έπρεπε να γίνει δημόσιος διεθνής διαγωνισμός. Η ΥΔΕ προέβαλε ότι οι περιστάσεις που προκάλεσαν τις πληρωμές ήταν απρόβλεπτες (δωρεάν μετακίνηση γυναικών κατά την ημέρα της γυναίκας) καθώς και το γεγονός ότι χρήματα μοιράστηκαν σε όλες τις εφημερίδες (λίγες χιλιάδες στην κάθε μία - 53 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 100 στην επαρχία) και ότι το ποσό που πήρε η κάθε εφημερίδα ήταν κάτω από τις τιμές του τιμοκαταλόγου τους. Από τον κατάλογο των παραληπτών δεν έλειπε κανένα από τα έντυπα που κυκλοφορούν σε αθηναϊκά και επαρχιακά περίπτερα, ήταν μία μικρή διακριτική χορηγία του χειμαζόμενου κράτους προς τον χειμαζόμενο τύπο.

Στην απόφασή του το ελεγκτικό συνέδριο απέρριψε τις πληρωμές με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν «να θεωρηθούν ως απρόβλεπτα γεγονότα, που δικαιολογούν επείγουσα ανάγκη απευθείας ανάθεσης των ως άνω υπηρεσιών, η εορτή της γυναίκας, η οποία είναι σε καθορισμένη ημέρα κάθε χρόνο, καθώς και η λήψη κοινωνικών μέτρων από το υπουργείο, τα οποία εντάσσονται σε έναν ευρύτερο πολιτικοοικονομικό σχεδιασμό και προγραμματισμό…». Μία από τις δύο υπουργικές αποφάσεις έχει υπογραφεί δύο μήνες μετά την υλοποίηση του «προγράμματος». Εκτός από τα 532.000 που θα διανέμονταν στα μέσα για την προβολή των κοινωνικών υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών, 4 εκατομμύρια θα δίνονταν για να καλυφθούν οι υπηρεσίες των εταιρειών Civitas και Ashley και Holmes.

Στις 22 Ιουνίου 2011 μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το υπουργείο Υποδομών διεμήνυσε στους ενδιαφερόμενους ότι «η Υπηρεσία μας αδυνατεί να προβεί στην εξόφληση «του τιμολογίου» μετά την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου». Ευτυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: