Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Η παιδεία πεθαίνει στις άδειες αίθουσες των Σχολείων


Από το Πάσχα και μετά η εικόνα που εμφανίζεται στα Λύκειά μας είναι δυστυχώς θλιβερή. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις παραλύουν στην κυριολεξία το Λύκειο, που- με τη συγκατάθεση δυστυχώς και των γονέων- μεταφέρεται στα φροντιστήρια και τις πρωινές ώρες. Οι γονείς "δικαιολογούν" τις απουσίες των παιδιών τους από το σχολείο βρίσκοντας συχνά γιατρούς έτοιμους να διαγνώσουν και "ασθένεια" , αν έχουν εξαντληθεί οι μέρες απουσιών, που έχουν δικαίωμα να δικαιολογήσουν. Οι μαθητές μας παίρνουν από νωρίς το μάθημα, πως το "νόμιμο" γίνεται και "ηθικό". Εθίζονται από νωρίς στην απάτη και στην οργανωμένη απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου βρίσκοντας συνεργούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινωνίας μας. Γονείς, γιατροί, καθηγητές συνεργούμε στο ξεθεμελίωμα του Δημόσιου σχολείου με κροκοδείλια δάκρυα ταυτόχρονα για την πορεία του.
Παρακάτω παραθέτω τρεις πίνακες με τις απουσίες των μαθητών που παρατηρήθηκαν στο σχολείο που εργάζομαι το σχολικό έτος 2009-2010 ανάγοντας τα στοιχεία για κάθε τάξη στους 100 μαθητές. Η ίδια εικόνα υποθέτω ότι εμφανίζεται σε όλα τα Λύκεια της Ελλάδας.
Υπενθυμίζω ότι το ανώτατο όριο απουσιών είναι 114 διδακτικές ώρες εκ των οποίων οι αδικαιολόγητες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 50. Ειδικά για φέτος είχαμε μια αύξηση των ανώτατων ορίων κατά 30%Σύνδεσμος - πηγή: ΛΙΓΑΠΟΛΑ

Εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι οι μαθητές, καθώς ανεβαίνουν τις τάξεις, όλο και περισσότεροι εξαντλούν τα ανώτατα όρια απουσιών που μπορούν να κάνουν με τη συγκατάθεση ή όχι των γονέων. Στην τελευταία τάξη δίνεται η αίσθηση ότι, αν η προσέλευση στο σχολείο ήταν προαιρετική, είναι ένα μεγάλο ερώτημα αν θα υπήρχαν σ' αυτό μαθητές!
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά αντι να γίνει προσπάθεια να αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού μας συστήματος οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται σε δευτερεύοντα και ανούσια ζητήματα. Όσο το βλέμμα όλων μας θα είναι στραμένο στις Πανελλαδικές εξετάσεις, η πραγματική παιδεία θα είναι φυλακισμένη στις άδειες αίθουσες των σχολείων μας, καθώς οι γονείς θα κυνηγούν τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα με οχήματα τα παιδιά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: