Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Για ληστεία μέσα σε τράπεζα...


Αν σας ληστέψουν μέσα σε τράπεζα... χάσατε, λέει ο Άρειος Πάγος


Η Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα εταιρείας για αποζημίωση από τράπεζα, σε υποκατάστημα της οποίας ληστές αφαίρεσαν μεγάλο ποσό από υπάλληλό της, ενώ περίμενε για να το καταθέσει σε εταιρικό λογαριασμό.

Η Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα εταιρείας για αποζημίωση από τράπεζα, σε υποκατάστημα της οποίας ληστές αφαίρεσαν μεγάλο ποσό από υπάλληλό της, ενώ περίμενε για να το καταθέσει σε εταιρικό λογαριασμό όψεως.

Η ληστεία σημειώθηκε στη Νίκαια τον Απρίλιο του 2001, σε υποκατάστημα της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, όταν ένοπλος εισέβαλε στην τράπεζα και αφαίρεσε μεταξύ άλλων και 165.488 ευρώ από πελάτη της τράπεζας που βρισκόταν στο γκισέ.

Μετά από αυτό, η εταιρεία κινήθηκε δικαστικά για να διεκδικήσει ισόποση αποζημίωση, ισχυριζόμενη ότι υπεύθυνη για την απώλεια ήταν η τράπεζα.

Τα δικαστήρια ωστόσο αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα, τόσο στο Εφετείο όσο και στον Αρειο Πάγο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η τράπεζα δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και προστασίας των υπαλλήλων και πελατών της.

Οι συνήγοροι της εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο υποκατάστημα σύστημα θυρών εισόδου - εξόδου υψηλής ασφάλειας, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάστασή του δεν ήταν υποχρεωτική, καθώς δεν είχε γίνει στόχος άλλης ληστείας εντός του τελευταίου έτους.

Για τον ίδιο λόγο απορρίφθηκε και το επιχείρημα ότι δεν ήταν παρών ένοπλος φρουρός στο υποκατάστημα.

Επίσης, δεν έγινε δεκτό το επιχείρημα ότι λειτουργούσε μόνο ένα ταμείο, με αποτέλεσμα λόγω της καθυστέρησης να μην προλάβει η υπάλληλος να κάνει την κατάθεση πριν τη ληστεία.

Τέλος, η Δικαιοσύνη απέρριψε και την θέση της εταιρείας ότι η προσωρινή διακοπή του συστήματος on line καταθέσεων εμπόδισε την πραγματοποίηση της κατάθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: