Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ανακοίνωσε παραίτηση Μουμπάρακ Πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ανακοίνωσε παραίτηση Μουμπάρακ
- Αναλαμβάνει ο στρατός μετέδοσε το CNN
- Από νωρίς είχε εγκαταλείψει το Κάιρο για το Σάρμ ελ Σέιχ
- Ένας νεκρός απο ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη αλ Αρίς στο Σινά

Η άρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ικανοποιώντας το κυριότερο αίτημα των εξεγερμένων Αιγυπτίων και οι δεσμεύσεις του για ελεύθερες εκλογές και συνταγματική αναθεώρηση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από λάδι στη φωτιά. Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μια μέρα αφού μεταβίβασε σημαντικές εξουσίες στον αντιπρόεδρο Ομάν Σουλεϊμάν, πήρε την οικογένειά του και εγκατέλειψε το Κάιρο. Αναχώρησαν πως άγνωστη κατεύθυνση από στρατιωτική βάση στα προάστια της πρωτεύουσας. Η πληροφορία μεταδόθηκε παντού και σύμφωνα η μια μετά την άλλη οι πηγές επιβεβαίωσαν τη φυγή του. Προορισμός του, το εξοχικό του στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα και στόχος να "σπάσει τον πάγο" στις σχέσεις του με τους διαδηλωτές.Χαρακτηριστική η σκηνή έξω από το προεδρικό Μέγαρο. Όταν το πλήθος είδε δυο ελικόπτερα να απογειώνονται, άρχισε να φωνάζει "ΦΥΓΕ, ΦΥΓΕ, ΦΥΓΕ".
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος «κατάφερε» να εξοργίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν καθημερινά και το κλίμα την Παρασκευή, ημέρα αργίας και προσευχής για τη χώρα, είναι τεταμένο παντού: στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ. Εκτιμάται ότι στην πρωτεύουσα διαδηλώνει 1 εκατομμύριο κόσμος και 500.000 στην Αλεξάνδρεια. Εκεί, οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς τη ναυτική βάση του Ρασετίν και το στρατόπεδο του Σίντι Γκάμπερ. (Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert). Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα δεν έμειναν μόνο στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα. 3.000 άτομα πολιορκούν το προεδρικό μέγαρο, ενώ 2.000 άνθρωποι περικύκλωσαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, απέκλεισαν την είσοδο και απαγορεύουν την είσοδο και την έξοδο του κτιρίου. "Ο λαός ζητά την πτώση του καθεστώτος" γράφουν τα πανό τους. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί παντού, ενώ όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί στα κυβερνητικά κτίρια που τελούν υπό πολιορκία.Διαδηλωτές κατάλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο λιμάνι του Σουέζ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, ενώ στην Αλεξάνδρεια, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο, μεταδίδει το αλ Τζαζίρα.
Εκατοντάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν από νωρίτερα σήμερα στους δρόμους και σε πολλές πόλεις της χερσονήσου του Σινά. Διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει στο αλ Αρίς και τη Ράφα καθώς και σε μικρότερες πόλεις της χερσονήσου μετά την προσευχή της Παρασκευής. Το πλήθος φώναζε "κάτω ο Μουμπάρακ, κάτω ο Σουλεϊμάν" και "δεν θα φύγουμε εμείς, ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει". 1.000 άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της πόλης αλ Αρίς, πέταξαν βόμβες μολώτοφ και έκαψαν οχήματα. Νωρίτερα αναφέρθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Αναφορές ένα τουλάχιστον έναν νεκρό (χτυπημένο από ελεύθερους σκοπευτές σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες) και πολλούς τραυματίες.http://www.newsit.gr

ελια

Δεν υπάρχουν σχόλια: