Οι ειδικοί επιστήμονες, που εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι όλο και πιο συχνά, πλέον, θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει τις τελευταίες ημέρες να αισθάνονται δικαιωμένοι. Το Πακιστάν βιώνει μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές, οι οποίες αφήνουν πίσω τους, υπολογίζεται, περίπου 13 εκατομμύρια πλημμυροπαθείς, χιλιάδες νεκρούς, ανθρωπιστική κρίση, διαλυμένες υποδομές, συνθήκες εκκόλαψης επιδημιών, που θα αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων και θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση.Στη Ρωσία, για περισσότερο από δέκα ημέρες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή τους, τεράστια μέτωπα φωτιάς μαίνονται εκτός ελέγχου. Ολόκληρα χωριά έχουν καεί, στη Μόσχα άνθρωποι πεθαίνουν από το τοξικό νέφος που έχει «καθίσει» πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα, διαμορφώνοντας συνθήκες ασφυξίας. Τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, προκαλώντας ανησυχίες για επερχόμενη σιτοδεία.
Κι αν, κάποτε, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές αφορούσαν τις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες» περιοχές του πλανήτη, όπου δεν υπήρχαν οι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους υποδομές, μια ματιά στην Κεντρική Ευρώπη αυτές τις ημέρες, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι, πλέον, μια ακόμα διάκριση μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου έχει πάψει να ισχύει: ολόκληρες πόλεις βυθίζονται σε τεράστιους υδάτινους όγκους, καθώς τα συστήματα απορροής υδάτων αδυνατούν να τους απορροφήσουν.Το πλέον σημαντικό είναι ότι αυτές οι καταστροφές αφορούν άμεσα τη δική μας καθημερινότητα. Οι καταστροφές των σιτηρών στη Ρωσία προκάλεσαν άμεσα αυξήσεις στις τιμές σιτηρών σε επίπεδα–ρεκόρ στις διεθνείς αγορές και ανησυχία για ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυξήσεις που σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε λιμό. Αλλά και σε χώρες όπως η δική μας, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, θα επιτείνουν μια ήδη, για πολλά νοικοκυριά, δύσκολη καθημερινότητα.
Η ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ακόμα ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Οι φυσικές καταστροφές, άλλωστε, αποτελούν, όλο και πιο συχνά, αιτία μετακίνησης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων.Οι πυρκαγιές στη Ρωσία έχουν προκαλέσει μία ακόμη ανατριχιαστική ανησυχία: στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικά εργοστάσια απειλούνται από τις φλόγες, αναβιώνοντας εφιαλτικά σενάρια για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα περιθώρια αναστροφής της κατάστασης, όσον αφορά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, που επιφέρει την κλιματική αλλαγή, είναι ελάχιστα, αν δεν έχουν ήδη εκλείψει. Ο ανεπτυγμένος κόσμος, επί δεκαετίες, βασίστηκε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που κακοποίησε, και συνεχίζει να κακοποιεί, το περιβάλλον. Ο μισός πλανήτης έγινε η χωματερή του άλλου μισού. Οι συνέπειες, που κάποτε αφορούσαν άλλους, τους λιγότερο προνομιούχους, τώρα, σε εποχή παγκοσμιοποίησης, μας αφορούν όλους. Το «μη ρωτάς για ποιον χτυπάει η καμπάνα, χτυπά για σένα», ακούγεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.ΠΗΓΗ:http://news.kathimerini.gr/
http://solidaritymit.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου