Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οι μεγάλοι χαμένοι από το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

Με 4 σημαντικές διατάξεις- εκτός από την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων μαζί με την ένταξη των νεοπροσλαμβανομένων από το 2011 στο ΙΚΑ- αρχίζει σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Με το νομοσχέδιο- το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο και αφού γίνουν διάφορες προσθήκες- προβλέπεται ότι από το 2015 και μετά θα εφαρμόζεται και στο Δημόσιο ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης:
1 Προκειμένου να δικαιούται σύνταξη ο επιζών σύζυγος, θα πρέπει να έχουν παρέλθει από την τέλεση του γάμου τρία έτη για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, και πέντε έτη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.


2. Επεκτείνονται και στο Δημόσιο οι περιορισμοί στο ποσό της σύνταξης των επιζώντων συζύγων, εκτός των αναπήρων, που λαμβάνουν και σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται. Στις περιπτώσεις που στη σύνταξη συμμετέχουν ανάπηρα ή ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, το ποσό που περικόπτεται από τη σύνταξη του επιζώντος συζύγου επιμερίζεται στα παιδιά σε ίσα μέρη. Από τους κατά τα ανωτέρω περιορισμούς εξαιρούνται όσοι εκ των επιζώντων συζύγων λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη από το Δημόσιο ή σύνταξη λόγω τρομοκρατικής ενέργειας ή βίαιου συμβάντος ή πολεμική σύνταξη καθώς και όσοι η σύνταξή τους καταβάλλεται ήδη μειωμένη κατά 70%, ή αναστέλλεται η καταβολή της, επειδή κατέχουν θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ορίζεται ότι οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους επιζώντες συζύγους που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Προσωπικού Σιδηροδρόμων. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής δύο συντάξεων από το Δημόσιο, στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τις διατάξεις του προαναφερόμενου Κώδικα και δικαιούνται και εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη από το Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, η μία εκ των δύο συντάξεων, κατόπιν επιλογής τους, καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, όπως ισχύει και για τους λοιπούς συνταξιούχους του Δημοσίου που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
3. Καταργείται εφεξής το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων συνταξιούχων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, περικόπτεται περαιτέρω η σύνταξη όσων άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων έχουν εισοδήματα και εισάγεται εισοδηματικό όριο, πέραν του οποίου η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται.
4. Επεκτείνεται και στο Δημόσιο η ρύθμιση για τους φραγμούς στην απασχόληση συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που εργάζονται υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς την καταβολή της σύνταξής τους (αναστολή της σύνταξής τους εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, μείωση κατά 70% του ποσού αυτής εφόσον έχουν υπερβεί 55ο έτος της ηλικίας, με βάση εισοδηματικά κριτήρια).
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
sotiras

Δεν υπάρχουν σχόλια: