Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ο κ. Αλαβάνος πάει για περιφερειάρχης Αττικής


Η απόφαση του πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει υποψηφιότητα προμηνύει τρικυμίες στη σχέση του με την Κουμουνδούρου

Από τον ΛΑΜΠΡΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ
(Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ")

«Πλώρη» για την Περιφέρεια Αττικής βάζει ο κ. Αλ. Αλαβάνος φιλοδοξώντας να εκφράσει ένα «πλατύ λαϊκό προοδευτικό ρεύμα συσπείρωσης δυνάμεων μέσα στην κοινωνία», το οποίο «θα υπερβαίνει τα σύνορα μεταξύ ιστορικής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας». Ολα δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη και οι οριστικές αποφάσεις του πρώην προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ληφθεί, παρά τη διστακτικότητα με την οποία εφέρετο να αντιμετωπίζει τις επίμονες προτάσεις που δεχόταν εδώ και μήνες από τους συνοδοιπόρους του στο πλαίσιο του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης, στο οποίο ωστόσο θα επιδιώξει να μην περιοριστεί.

Ο «απρόβλεπτος» πρόεδρος
Ετσι ο «απρόβλεπτος» κ. Αλαβάνος επανακάμπτει με δυναμικό τρόπο προμηνύοντας νέα «μποφόρ» στις σχέσεις με την Κουμουνδούρου, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Παρά ταύτα ο ίδιος προσδοκά να εκφράσει ένα πλατύ «μετωπικό» σχήμα το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των 2,7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της περιφέρειας Αττικής όπου θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, ο κ. Αλαβάνος «επανακάμπτει» διεκδικώντας δραστήριο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις με φόντο τα μέτρα του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στο επιτελείο του θεωρούν ότι αν και αυτοδιοικητικού χαρακτήρα, οι επερχόμενες εκλογές αποκτούν εξόχως πολιτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, πολύ περισσότερο που οι αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν θα κληθούν να εργαστούν σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας.
Ως εκ τούτου ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι δίδονται μεγάλες δυνατότητες «για να πετάξουμε το γάντι στην κυβέρνηση, προβάλλοντας μια συνολική άλλη εκδοχή και αμφισβητώντας το μνημόνιο που υπαγορεύθηκε σε αυτήν από την τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» όπως αναφέρει σε συνομιλητές του. Ο ίδιος είχε προϊδεάσει εχθρούς και φίλους από τον περασμένο Μάιο, όταν στην παρθενική συγκέντρωση του «Μετώπου» στο γήπεδο Σπόρτινγκ είχε «απειλήσει» την κυβέρνηση ότι «δεν θα ξεφύγει» καθώς έρχονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλο γές οι οποίες «είναι η ευκαιρία για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα ενάντια στα μέτρα και υπέρ του κοινωνικού κράτους». «Σε όλη την Ελλάδα, μα πάνω απ΄ όλα εδώ στη μητροπολιτική Περιφέρεια της Αττικής, όπου ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ελλάδας» είχε πει χαρακτηριστικά και ορισμένοι διέβλεψαν την πρόθεσή του να «μπει μπροστά» σε αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο κ. Αλαβάνος δεν έκρυβε τη διστακτικότητά του, η οποία ωστόσο, όπως επιμένουν στο επιτελείο του, «έχει καμφθεί». Υπενθυμίζουν μάλιστα την αναφορά του στη μάχη του Στάλινγκραντ: «Οπως σε ένα μεγάλο πόλεμο η μάχη σε μια ορισμένη πόλη μπορεί να επηρεάσει την έκβαση όλου του πολέμου- ας θυμηθούμε το Στάλινγκραντ- έτσι η έκβαση του ελληνικού πειράματος θα έχει ευρωπαϊκή και ίσως παγκόσμια επίπτωση» είχε πει, προσδίδοντας στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτήρα «crash test» για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Μήνυμα στην κυβέρνηση
Ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι τον Νοέμβριο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες «να στείλουν ένα ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ψηφίζοντας υπέρ της ανασυγκρότησης της χώρας και κατά του ΔΝΤ και των μέτρων». «Ας προκαλέσουμε αυτή την αναμέτρηση παντού, ειδικά στον κρίσιμο κρίκο,την Αττική,και το μήνυμα που θα φθάσει σε όλους τους ευρωπαίους εργαζομένους θα είναι ότι τα μέτρα δεν θα περάσουν, ότι υπάρχει άλλος δρόμος» απαντά σε όσους τον ρωτούν για τους στόχους του φιλόδοξου εγχειρήματος να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης.
Συνεργάτες του πιστεύουν ότι μια τέτοια προσπάθεια «δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στα όρια της Αριστεράς και των στερεοτύπων της», αλλά «να προβάλει ως ένα ευρύ λαϊκό και προοδευτικό αίτημα, ως μια συσπείρωση δυνάμεων μέσα στην κοινωνία πέρα από συνθηματολογίες, που να δίνει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που ανακύπτουν για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης». Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με μεσαία κυρίως στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σε μια διερευνητική προσπάθεια αναζήτησης κοινής έκφρασης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί κείμενο στο οποίο θα αποτυπώνεται το πλαίσιο των θέσεων και των στόχων του εγχειρήματος.
http://www.tovima.gr/
mytilinaios

Δεν υπάρχουν σχόλια: