Τελευταία έχω δει μερικά ιστολόγια στα οποία μερικές επιλογές μου προκάλεσαν λίγο γέλιο. Μετά από πέντε (5) περίπου χρόνια στο blogging -ως δείμος- και κάπου 7-8 με διάφορους πειραματισμούς, νομίζω νομιμοποιούμαι να δώσω μερικές συμβουλές στους φίλους bloggers.
1) Φροντίστε λίγο την εμφάνιση/εικόνα του blog σας. Αν μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου/dashboard θα δείτε ότι παραδίπλα από το όνομα του ιστολογίου σας, γράφει κάπου σχεδίαση (βλ. εικόνα). Ο blogger έχει βελτιωθεί πολύ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες φωτογραφία για background και ταυτόχρονα να επιλέξετε τα χρώματα και τις πλαϊνές στήλες που εσείς επιθυμείτε. Καλό επίσης για όποιον γράφει μεγάλα κείμενα είναι να απλώσει λίγο το χώρο δημοσίευσης (στον ίδιο μηχανισμό). Είναι εξαιρετικά απλό αν και θέλει να πειραματιστείτε λίγη ώρα (βλ. εικόνα).
Αν θέλετε ένα διαφορετικό, ένα δυναμικό template τότε μπορείτε να googlάρετε για template (πχ "free download template for blogger/wordpress" κλπ). Δυναμικό template ονομάζω κάτι σαν το δικό μου, που σε πρώτη ματιά δίνει όλες τις πληροφορίες των πρόσφατων άρθρων και μας βοηθά να επιλέξουμε, όχι το τελευταίο άρθρο, αλλά το Χ.
Αν δε θέλετε κάτι τέτοιο ή δε βρίσκετε κάτι ανάλογο (όσο πιο πρωτότυπο τόσο πιο καλό), μπορείτε μετά την πρώτη παράγραφο του κειμένου σας να "σπάσετε" το κείμενό σας (βλ. εικόνα), ώστε να εμφανίζεται μόνο ένα μέρος και
μετά με το "περισσότερα"/"συνεχίστε" (ή ό,τι λέξη θέλετε εσείς τέλος πάντων) να εμφανίζεται όλο το κείμενο. Έτσι, το blog σας θα είναι και πιο ελαφρύ και πιο εύχρηστο για όποιον περιηγείται, γιατί θα μπορεί να βολτάρει σε όλο το χώρο και να επιλέξει ακόμα και το προχτεσινό άρθρο (ούτε το σημερινό, ούτε το χτεσινό…).
Επίσης, πολύ καλό κρίνεται να έχετε μία μπάρα επιλογών στην κορυφή με εκείνα που κρίνετε εσείς σημαντικότερα για εσάς. Ο δείμος του πολίτη έχει στην κορυφή κάποιες ενότητες συγγραφικών μου προσπαθειών (ψωνάρα, ξέρω) που παραπέμπουν σε εξωτερικά links.
2) Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι blogging σημαίνει επικοινωνία. Από μία απλή παρουσία –που θα ανεβάσει τις στατιστικές- κρίνεται καλύτερο να αφήσετε κάποιο σχόλιο. Ένα σχόλιο διαφωνίας είναι ανώτερο από ένα σχόλιο απλής συμφωνίας ή ένα περαστικό βήμα χωρίς χαιρετισμό. Φυσικά, η αύξηση των σχολίων δεν είναι αυτοσκοπός (δεν αυξάνουν ούτε τα κέρδη μας ούτε βελτιώνουν την εικόνα μας προς άλλους).
Ορισμένοι φίλοι, αφού δουν ότι έχουν δεχτεί αρκετά σχόλια μαζεμένα, προσπαθούν να απαντούν στον καθένα ξεχωριστά ανεβάζοντας τον αριθμό των σχολίων. Παιδιά, δεν είμαστε χτεσινοί. Κανένας δε δίνει πια σημασία στο πόσα σχόλια έχετε να επιδείξετε, κανείς δεν επηρεάζεται από τέτοια τεχνάσματα. Ίσως κάποτε, ναι, όταν ήμασταν στην αρχή, αλλά όχι σήμερα πια. Καλύτερο είναι να απαντούν σε δύο-τρία μαζεμένα σχόλια, ανάλογα με το μέγεθος της απάντησης.
3) Παλαιότερα συνήθως γινόμασταν μέλη κάποιας ενημερωτικής σελίδες για νέα άρθρα ιστολόγων. Σήμερα, αυτό το κάνει η ίδια η google και οι άλλες εταιρείες. Ο blogger έχει εδώ και χρόνια ετοιμάσει τον "reader" ("αναγνώστης") στα ελληνικά (μοιάζει σχετικά με τις ειδήσεις της boogle). Έχω αντιληφθεί ότι πολλοί φίλοι, αντί να περάσουν εκεί μέσα τις διευθύνσεις των blogs που παρακολουθούν, περιμένουν να περάσει ο blogger για κάποιο σχόλιο και μόνο τότε τον επισκέπτονται, αισθανόμενοι συχνά υποχρεωμένοι για κάποιο σχολιασμό.
Η εγγραφή στον "reader" εκτός από το είναι απλή, βοηθά σαν ένα είδος αποδελτίωσης των άρθρων και των blogs που μας ενδιαφέρουν. Μας τα δίνει έτοιμα στο πιάτο κι εκεί επιλέγουμε ποιο θα διαβάσουμε ή θα σχολιάσουμε. Είναι απλό και μας κρατά σε επαφή χωρίς υποχρεώσεις. Ανάλογα προγράμματα έχουν όλες οι εταιρείες.
4) Όταν γράφετε, καλό είναι να επιλέγετε μικρότερη σε μέγεθος γραμματοσειρά (βλ. εικόνα). Ο blogger δεν έχει μεγάλη ποικιλία σε γραμματοσειρές, αλλά έχει ικανοποιητικά μεγέθη. Ως καλύτερο μέγεθος προτείνεται όχι την "κανονική", αλλά τη "μικρή" (βλ. εικόνα). Απλώνεται καλύτερα το κείμενο και γίνεται πιο ευανάγνωστο. Δεν έχουμε όλοι… πρεσβυωπία για να χρειαζόμαστε τέτοια μεγέθη χαρακτήρων.ο δείμος του πολίτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου