Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Τοξική βόμβα σε σχολεία

Ξύπνησε ο τοξικός εφιάλτης του Λαυρίου. Μετρήσεις που έγιναν σε νηπιαγωγεία της πόλης έδειξαν ότι ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο κάνουν πάρτι στις αυλές των σχολείων

Το καρκινογόνο και "τερατογόνο" αρσενικό, με όριο κόκκινου συναγερμού τα 55 μιλιγκράμ ανά κιλό (ppm), ανιχνεύθηκε στα 2.352 ppm, ενώ ο μόλυβδος, με όριο παρέμβασης τα 530 ppm, βρέθηκε στο προαύλιο του σχολείου να είναι στα 12.701 ppm.

Εκατοντάδες παιδιά της πρώτης τρυφερής ηλικίας παίζουν στο μολυσμένο χώμα και εισπνέουν τοξική σκόνη, βάζοντας, χωρίς να το γνωρίζουν, σε τρομερό κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα σχολεία του Λαυρίου ξεπέρασαν κάθε ανώτατο επιτρεπτό όριο για την ύπαρξη τοξικών ουσιών στο χώμα, σύμφωνα με τη δειγματοληψία που έγινε από το Περιβαλλοντικό Εργαστήριο του ΕΜΠ.

Είναι προφανές ότι η μόλυνση δεν αφορά μόνο τα δύο σχολεία που ελέγχθησαν, αλλά όλους τους χώρους όπου συχνάζουν παιδιά στο Λαύριο.

Την έρευνα παρήγγειλαν οι ίδιοι οι γονείς των μαθητών, καθώς τους μπήκαν «ψύλλοι στ' αυτιά» από τις μικρές αλλά συχνές αλλεργίες που παρουσίαζαν τα παιδιά τους.

Με πρωτοβουλία λοιπόν του 1ου και του 3ου Νηπιαγωγείου Λαυρίου και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου ελέγχθησαν 24 δείγματα από διάφορες θέσεις των προαυλίων των σχολείων και τα αποτελέσματα έδειξαν την τεράστια συγκέντρωση σε βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: