Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Στρέλλα


O Γιώργος αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που ομολόγησε ότι διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι 48 ετών και αποφασισμένος να κάνει μία καινούρια αρχή στην Αθήνα, μία πόλη άγνωστη γι’ αυτόν. Οι άμεσοι στόχοι του: να πουλήσει το πατρικό του σπίτι και να βρει το γιο του, Λεωνίδα, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του.
Το βράδυ της αποφυλάκισής του διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ. Στη νέα του ζωή όλα επιτρέπονται κι έτσι αποφασίζει να περάσει το βράδυ μαζί της. Η ιδιόμορφη ομορφιά της, η λαχτάρα της για ζωή και το κυνικό της χιούμορ τον γοητεύουν. Λίγες μέρες μετά θα την ξανασυναντήσει και δε θα αργήσουν να μείνουν μαζί. Ωστόσο οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα θα πρέπει να βρουν το δρόμο προς την έξοδο.
Κι όμως υπάρχει αξιόλογο...ελληνικό σινεμά
http://kontra-cinema.blogspot.com

Extra:
Μάλλον η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς, γιατί "ξύνει" ταμπού χωρίς να επιζητεί πρόκληση με ανορθόδοξους πειραματισμούς. Μια σπουδαία ταινία πάνω σε ένα θέμα "ιδιαίτερο" και βαθύτατα τραγικό. Ξεφεύγει από την πλειοψηφία της μιζέριας της εθνικής μας κινηματογραφικής παραγωγής που έχει βαθιά ριζωμένο το "στοιχειωμένο Βαλκανικό σύνδρομο" από ολοκληρωτικές συμπεριφορές και αντιζηλίες των "αποτυχημένων". Επιτέλους, μια ελληνική ταινία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Η σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του Πάνου Κούτρα και το χτίσιμο των χαρακτήρων θεωρώ ότι αξίζουν "10 αστέρια". Όσο για το ευφυέστατο μυστικό της ταινίας, από την μία σοκάρει κι από την άλλη πλευρά μας δείχνει μία πραγματικότητα, που δεν πρέπει να κρύβουμε στο περιθώριο, γιατί μερικά πράγματα στη ζωή είναι υπεράνω όλων! Κι ο έρωτας ένα από αυτά... Συνοπτικά ένα από τα καλύτερα μελοδράματα που έχω παρακολουθήσει (όχι μόνο ελληνικό), κι αξίζουν εύσημα στους συντελεστές της (οι ερμηνείες πολύ καλές και πειστικές). Θα περιμένω και την συνέχεια του δημιουργού της, γιατί πιστεύω ότι κάτι επιτέλους κινείται σε αυτό τον παράξενο τόπο, που "τρώει" τα ταλέντα!
http://kontra-cinema.blogspot.com/2011/04/o-15.html

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνα Ορφανού, Μπέτυ Βακαλίδου, Μίνως Θεοχάρης, Αργύρης Καββίδας
Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας
Σενάριο: Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Παραγωγή: Πάνος Χ. Κούτρας
Συμπαραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Φωτογραφία: Ολυμπία Μυτιληναίου
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Μιχάλης Δέλτα
Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή
Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Ηχος: Πάνος Τζελέκης
Χρονολογία παραγωγής: 2010
Χώρα παραγωγής: ΕΛΛΑΔΑ
Γλώσσα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Διάρκεια: 111'
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ 35mm
Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ
Διανομή: Films Distribution, Memento Films, Filmcenter (Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: