Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Φαβέλες

Ζωντανεύοντας τις φαβέλες στη Βραζιλία..

santa-marta-pano-large

Οι φτωχές φαβέλες της Βραζιλίας, στην Santa Maria και τη Vila Cruzeiro, ζωντανεύουν και αποκτούν το χρώμα που τους λείπει ελαφραίνοντας έτσι τη δύσκολη ζωή των καοίκων τους.

Το 2006 , οι Ολλανδοί καλλιτέχνες Haas&Hahn άρχισαν να υλοποιούν την ιδέα της δημιουργίας ενός τεράστιου καλλιτεχνικού project που θα αναπτήσεται αποκλειστικά από την τοπική κοινότητα. Από τις προσπάθειές τους γεννήθηκαν δύο τοιχογραφίες στη Vila Cruzeiro, μια από τις πλέον διαβόητες παραγκουπόλεις του Ρίο, σε συνεργασία με την τοπική νεολαία. Τα έργα τους απέκτησαν παγκόσμια αναγνώρηση και έχουν γίνει σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας για όλη τη φτωχή κοινωνία της Βραζιλίας.

Το πρώτο έργο τους , το οποίο ολοκληρώθηκε το 2007, ήταν μια τοιχογραφία που απεικονίζει 150m2 ένα αγόρι που φέρει ένα χαρταετό, μακράν το πιο δημοφιλές παιχνίδι στις φαβέλες του Ρίο . Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκαν τρεις μήνες στους οποίους συμμετείχαν νέοι από όλη την περιοχή οι οποίοι προσελκύονται από το Soldados Nunca Mais πρόγραμμα του ιδρύματος Ibiss , ενός οργανισμου που προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για μια ζωή χωρίς έγκλημα στη Βραζιλία..

favela-painting-1

Το πρώτο έργο στο Rio

favela-painting-3

Η δεύτερη προσπάθεια στο Vila Cruzeiro

Τελευταία τους εγχείρημα είναι η αναγέννηση της παραγκούπολης της Santa Marta στο Rio de Janeiro. Χρησιμοποιώντας σαν καμβά 34 παλιά σπίτια μπροστά στην κεντρική πλατεία πλατεία συνολικής έκτασης 7.000 τ.μ. κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τελείως καινούρια πόλη που δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές φτωχογειτονιές. Χρειάστηκε μόνο ένας μήνας σκληρής δουλειάς τόσο από επαγγελματίες όσο και από εθελοντές κάτοικους της περιοχής.

Η πόλη πριν..

Η πόλη πριν..

santa-marta-haas-hahn-portrait-pano

Η πόλη μετά..

Επόμενος στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν αρκετούς πόρους ώστε να καταφέρουν να χρωματίσουν ολόκληρο το λόφο της φαβέλας μεταμορφώνοντας όχι μόνο μια γειτονιά αλλά ολόκληρη την πόλη. Το έργο αυτό , που ονομάζεται O Morro (=Ο λόφος ), θα μπορούσε να μετατρέψει την κοινότητα σε ένα ζωντανό έργο τέχνης.

η  φαβέλα σήμερα

η φαβέλα σήμερα


o-morro-2

Το όραμα..

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το

http://www.facebook.com/pages/Favela-Painting/218328505775

http://twitter.com/favelapainting

και την ιστοσελίδα τους στο http://www.favelapainting.com


http://kala-nea.gr/?p=4094#ixzz0oktTyg00

Δεν υπάρχουν σχόλια: