Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Στη... σέντρα ΥΠΕΧΩΔΕ και πρώην Περιφέρεια



Άρχισαν, έστω και καθυστερημένα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την αδειοδότηση των κατασκευαστικών εργασιών που έγιναν για τον ανισόπεδο κόμβο στην εποχική λίμνη του Βρέλλη.Το θέμα που ανέδειξε η «Ελευθερία» και το ITV από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα απασχόλησε για αρκετή ώρα μάλιστα τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έπειτα από σχετική ερώτηση που έκανε στην αρχή της συνεδρίασης και επανήλθε αργότερα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ευάγγελος Αργύρης.Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε πως η πλήρης αδειοδότηση του ανισόπεδου κόμβου δόθηκε κεντρικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προσθέτοντας πως υπήρχε σχετική γνωμάτευση από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, όπως είχε ζητηθεί.Ωστόσο εκείνο που προκάλεσε αίσθηση είναι το ότι και στην αρχική του τοποθέτηση αλλά και στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι η πρώην Περιφέρεια Ηπείρου και το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν οι μοναδικές υπηρεσίες που ασχολήθηκαν ενεργά με το θέμα της αδειοδότησης και της έγκρισης των μελετών.Λίγη ώρα αργότερα και ενώ ο κ. Αργύρης επανέλαβε το ερώτημα, αναφορικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας, ο κ. Καχριμάνης έφερε στην επιφάνεια και μία ακόμη πτυχή που επίσης αφήνει εκτεθειμένη την πρώην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως επίσης και τους υπηρεσιακούς παράγοντες εκείνης της περιόδου, με υπουργό τον Γ. Σουφλιά και υφυπουργό τον Στ. Καλογιάννη.Όπως είπε χαρακτηριστικά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε ανύποπτο χρόνο είχε ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την προστασία των περιοδικών λιμνών του λεκανοπεδίου, μεταξύ αυτών και της εποχικής λίμνης Βρέλλη.Η εισήγηση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους υπηρεσιακούς του παράγοντες...«Η προετοιμασία του έργου έγινε στην πρώην Περιφέρεια Ηπείρου. Η γνωμοδότησή μας προηγήθηκε όλων των άλλων υπηρεσιών. Δεν μπορούσαμε να πούμε όχι σε ένα τέτοιο έργο και την ίδια άποψη έχω και σήμερα. Επίσης όμως εκείνο που θα πρέπει να γίνει στη λίμνη είναι να απομακρυνθούν όλα εκείνα τα φερτά υλικά, το μπάζωμα γύρω από τους πασάλους. Όλα τα υπόλοιπα έγιναν με αποφάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και κυρίως του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από μερικά χρόνια είχαμε προτείνει ως υπηρεσία στο υπουργείο την προστασία των περιοδικών λιμνών, το ΥΠΕΧΩΔΕ όμως δεν ενέκρινε. Τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε και αυτή τη λίμνη στο Π.Δ για την προστασία της Παμβώτιδας», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Γνώριζαν οι Επιθεωρητές
Περιβάλλοντος

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση, προστέθηκε με την παρέμβαση του Μίλτου Μπούκα στο δελτίο ειδήσεων του ITV, ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στα Γιάννινα.Ο κ. Μπούκας αφού έκανε λόγο για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην εποχική λίμνη, πρόσθεσε πως από τον Ιούλιο του 2010 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν διαβιβάσει στη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της ΝΑΙ και στην Κτηματική Υπηρεσία σχετικό έγγραφο, που αναφέρεται σε μπαζώματα σε περιοχές υδροβιοτόπων του νομού, μεταξύ αυτών και στη λίμνη Βρέλλη.Επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο πως εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Ν. 3010/02 «για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης του παραβάτη, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος».Είναι ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη την απάντηση – εάν δόθηκε – στους επιθεωρητές περιβάλλοντος από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της ΝΑΙ και την Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://epirusgate.blogspot.com/2011/03/blog-post_2292.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FOTsvU+%28%CE%9D%CE%95%CE%91+%CE%91%CE%A0%CE%9F+%CE%A4%CE%91+%CE%93%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%95%CE%9D%CE%91+%CE%9A%CE%91%CE%99+%CE%A4%CE%97%CE%9D+%CE%97%CE%A0%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%9F%29

Δεν υπάρχουν σχόλια: