Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΣΗ WiFi. Βιολογικές επιπτώσεις, νόμοι για την προστασία της δημόσιας υγείας...


Το σύστημα WLAN [Wireless Local Area Network ή WiFi (Wireless Fidelity)] είναι ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα ασύρματης επικοινωνίας που σταδιακά απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Στην ουσία είναι μια χωρικά περιορισμένη μορφή του κυψελωτού δικτύου κεραιών των διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Με το WiFi δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και υπολογιστών παλάμης (και κινητών τηλεφώνων) με το διαδίκτυο, πραγματοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας μέσω διαδικτύου VoIP καθώς και διασύνδεσης άλλων ηλεκτρονικών συσκευών όπως τηλεοράσεις, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές, κ.λπ.

Δεν αρκούσε δηλαδή το εν εξελίξει σκάδαλο για τη δημόσια υγεία από το ανεξέλεγκτο δίκτυο κεραιών που έχουν εγκαταστήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εντός των πόλεων, αλλά με το σύστημα WiFi επεκτείνουν, σε μικρογραφία, τις δραστηριότητές τους και εντός των χώρων μαζικής συνάθροισης που το δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας απαγορεύεται από το νόμο να εγκατασταθει. Το σύστημα WLAN διεισδύει όπου μπορεί να φανταστεί κανείς· σε σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, φοιτητικές εστίες, αθλητικές εγκαταστάσεις/γυμναστήρια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια/μαρίνες, σταθμούς λεωφορείων, εκπαιδευτικά κέντρα (πανεπιστήμια, δημοτικά, γυμνάσια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, γκαλερί, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, τράπεζες, συνεδριακά κέντρα, χώρους διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων, κέντρα τύπου, νοσοκομεία, δικαστήρια, Δημόσιους Φορείς κ.λπ.

Η ιστοσελίδα αυτή (http://www.biology.upatras.gr/cgeorgiou) δημιουργήθηκε με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση δικτύου WLAN στο πανεπιστήμιο Πατρών, και σκοπεί στην παρουσίαση μιας πλήρους εικόνας του προβλήματος λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: