Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

πόσο κοντά είναι η Ιαπωνία στα .... Μέγαρα;



Οι πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν την Ιαπωνία προκάλεσαν ένα κύμα συμπάθειας αλλά ταυτόχρονα και μια σειρά προβληματισμών. Τα φυσικά φαινόμενα αυτής της έκτασης είναι προφανώς απευκταία. Αλλά ταυτόχρονα είναι απρόβλεπτα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε τα μέτρα μας. Όσο και για ότι μπορούμε. Να δυο στοιχεία λοιπόν:

Έγινε πασιφανές και στον πλέον δύσπιστο 'αναπτυξιολάγνο' ότι τα παιχνιδάκια με την πυρηνική ενέργεια ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς δεν είναι και τόσο αθώα. Οι οικολογικές οργανώσεις από χρόνια το διακηρύττουν. Οφείλουμε πια όλοι να το πάρουμε πιο σοβαρά...

Τα φυσικά φαινόμενα αυτής της δυναμικής αποκάλυψαν και τους ιδιαίτερους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων! Στα Μέγαρα είμαστε στην ευτυχή θέση (!) να φιλοξενούμε δύο τέτοιες εγκαταστάσεις αρκετά κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στη Ρεβυθούσα και στο Πέραμα!
Δεν γνωρίζουμε αν έχουν υπάρξει μελέτες αντοχής αυτών των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν έχουν συνταχθεί μελέτες για πιθανές καταστροφές που μπορεί να προκληθούν στις γύρω κατοικημένες περιοχές. Αυτό βέβαια που γνωρίζουμε είναι ότι οι δεξαμενές στο Πέραμα Μεγάρων είναι εγκατεστημένες σε έδαφος πορώδες και συνεπώς ευάλωτο σε διαρροές. Μήπως όμως είναι ταυτόχρονα ευάλωτο και σε σεισμούς; Αν έχουν υπάρξει τέτοιες μελέτες οφείλει ο δήμος να τις αναζητήσει και να τις δημοσιοποιήσει. Αν δεν έχουν υπάρξει πρέπει να τις απαιτήσει!

Ειδικοί επιστήμονες φυσικά δεν είμαστε. Κοινό νου όμως διαθέτουμε! Δεν χρειάζεται δα και ιδιαίτερη φιλοσοφία για να υποστηρίξει κανείς πως τέτοιες εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές! Ο Δήμος Μεγαρέων πρέπει πια να απαιτήσει την έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσης των δεξαμενών από το Πέραμα. Για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τη φύση της περιοχής μας!

Γιατί τελικά η Ιαπωνία μπορεί να μην είναι πολύ μακριά από τα Μέγαρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: